Стефан Пройнов: Отмина времето на лупите в нумизматиката

Стефан Пройнов: Отмина времето на лупите в нумизматиката
Стефан Пройнов: Отмина времето на лупите в нумизматиката, времето, в което усетът и опитът вървяха ръка за ръка с интуицията и езикът на тялото.

Време, в което монетите се даваха от ръка на ръка и можеше да погледнеш в очите всеки клиент, да му стиснеш ръката и да споделите обща информация. Време на големи сбирки на нумизмати и колекционери, време на свободно движение на хора и класьори. Днес светът е дигитализиран и всеки уважаващ себе си нумизмат, търговец или колекционер има нужда от съвременна и модерна техника. Микроскопи, фотоапарати с голяма оптична и цифрова разделителна способност, компютри и цифрови преносители на информация.

Днес всяка монета се разглежда под голямо увеличение и всичко има значение – цвят на метала, вид патина, износване и повърхност полета и матричен гланц – безброи монети, безброи фактори, които трябва да знаете за да се занимавате професионално с нумизматика. Старите лупи с по няколко диоптара увеличение даваха предимство повече на фалшификаторите и изманиците отколкото на колекционерите.


Efekt 2

Днес светът се променя, а с него и световната нумизматика. Не е достатъчно обаче да имаш хубав телефон, а трябват си и горепосочените атрибути, защото всичко е важно за анализ на една монета дори светлината дали е изкуствена или естествена. Но най-важен е натрупаният опит и ти си гледал хиляди монети и си запомнил излъчването на всички като вече знаеш какво трябва да видиш. Промениха се и стандарти към отношенията към монетите например в аукционите под всяка монета се пише дали е патинирана или полирана дали е, а при по-съвремените монети направо се дават за почистване на фирмите за сертифициране.

И ако до вчера гаранцията за една монета бе мъжката дума днес сертификатът дава гаранция, а купувачът и продавачат няма нужда да се познават и да са изградили приятелски отношения всичко става по-лесно и по-бързо с масовата употреба на електронната търговия и интернет. Новите технологии поставиха и нови критерии за излъчването на всяка една монета. Дали трябва всяка монета да бъде в капсула или не всеки сам решава как да търгува и какви предпочитания да има към стоката, но със сигурност в бизнесът с монети и предмети на по-голяма стойност се търгуват не предмети, а гаранции – трябва да има кой да гарантира за големите пари, че не става дума за измама.

Казвам се Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство и знам, че винаги ще има нужда от хора като мен, защото големите колекционери и нумизмати винаги се допитват до професионалисти както обичам да казвам „две мнения са винаги повече от едно, а три мнения са повече от две“. Затова, ако имате някакви съмнения не копувайте преди да сте се консултирали с някой по-вещ от вас. Както казва една позната „светът се управлява от хора, които четат книги“.

Четете, информирайте се постоянно, защото светът се променя, а пазарът е динамичен и често трябва да се реагира бързо затова вашите познания са най-добрият ви съюзник, а късметът идва с рабоатат, ако сте активни въпрос на време е вашите познания да ви се отблагодарят и финансово.

Стефан Пройнов: Отмина времето на лупите в нумизматиката, но времето на познанието няма да отмине! Можем да си купим скъпи технологии, но мозък не се продава наливен както се пее в една песен.

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.