Ако имаш две ризи, дай едната на общината !

Ако имаш две ризи, дай едната на общината !


Или по-точно, ако кметицата има две дупки ще ми даде ли едната на мен ?

Ако имаш повече от две жилища, които седят необитавани, ще бъдат принудени да плащат по-високи данъци или пък да предоставят имота на общината за социални цели.
Подобна идея заяви Фьодор Салмов, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по време на семинар на тема „Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищни сгради“, част от конкурса „Екообщина 2018“.

„Мислим да поставим на обсъждане възможността за увеличаване или за въвеждане на прогресивен данък за жилища за т. нар. наднормено потребление. Имаш едно жилище плащаш нормален данък, имаш второ – окей, но когато притежаваш трето, четвърто, пето, шесто бъди така добър да платиш по-висок данък или ще предоставим опция тези жилища да бъдат предоставяни на общината за социални цели, възмездно, разбира се“, коментира Салмов.

Efekt 2

Така, ако наистина бъде предложена подобна промяна и бъде приета, то ще можем да избираме или да даваме повече пари на общинската хазна, или да получаваме наем.

По думите на Салмов данъчните промени в областта на жилищния сектор са абсолютно задължителни. Той поясни, че близо 28% от жилищата в България са незаети. „Вярно е, че една част са празни, защото има обезлюдаване, има и ваканционни имоти, но в крайна сметка 700-800 хил. жилища стоят празни. Това са или жилища, които са дадени под наем, и не са регистрирани по съответния ред, или апартаменти закупени с инвестиционна цел“, обясни той. Според него сънародниците ни трябва да осъзнаят, че притежаването на жилище е освен право и отговорност.

Междувременно регионалният министър Николай Нанков заяви пред „Монитор“, че идеята за данъка не е обсъждана на политическо ниво. .

По думите Салмов основният ефект, който се наблюдава след санирането на блоковете е намаление на енергопотреблението с 40-60%. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че след като блоковете се санират, то цената на апартаментите се вдига с 15-20 на сто.

Салмов поясни, че тази инвестиция, която се прави от страна на държавата, ще се възвърне в рамките на 8-10 години. Според него към края на април регионалното министерство се е разплатило по 827 сгради на стойност над 800 млн. лева.

Той изрази надежда, че до 2050 г. целият жилищен фонд у нас ще бъде обновен. Но за целта трябва да се санират по 1500-2000 сгради годишно, а не както в момента по 500-700. Това обаче може да стане, само ако строителните фирми се профилират, което ще допринесе за по-бързото и по-качественото изпълняване на услугата.

Пестим над 100 млн. лв. на година след обновяването на жилищата
Българските граждани ще спестяват между 100-120 млн. лева всяка година след обновяването на жилищата в страната, изчислиха от регионалното министерство.

Инж. Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството пък каза, че към днешна дата с финансирането по ПРООН, ОПРР 2007-2013, ОПРР 2014-2020 и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с финансиране от бюджета ще бъдат завършени 4328 сгради с 220 хил. жилища в тях.

„Програмите в момента обхващат половин милион български граждани, живеещи в старите блокове. Освен подобряване облика на населените места и повишаване стандарта на живот на хората, постигаме и впечатляващи резултати по невидимите показатели“, разясни Йовев.

По думите му след завършване на всички започнати сгради годишно ще пестим по 1,4 млн. мегаватчаса. Очаква се и парниковите газове да спаднат с 473 киловата годишно.

По ОПРР 2007-2014 са били санирани 158 многофамилни сгради с 2203 жилища, по които е спестена енергия в размер на 16 355 мегаватчаса година. По ОПРС 2014-2020 пък ще бъдат обновени 467 сгради, като се очаква това да допринесе за спад на вредните емисии от парникови газове с 16 410 тона.

Източник: Монитор

Истината е, че докато имате имот сте свободни! Докато имате собствено жилище и нямате да давате пари на някой банка Вие сте свободни и не сте роби !

Много хора инвестират в имоти за да ги дават под наем и да си набавят доходи като рентиери, но има и такива, които са в чужбина и купуват имоти тук, а тези имоти държавата се чуди как да ги прилапа!

ГЕРБ с поредната схема за ограбване на хората!

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.