Ако Крум беше в парламента!

Ако Крум беше в парламента!

Ако Крум беше в парламента други щяха да са законите, нали ? Крумовите закони са предполагаеми български закони от IX век, въведени от владетеля Крум.

Изразът се използва и в значението на строги и сурови закони. Крумовите закони са правен кодекс, които според византийската енциклопедия „Свидас“ от 10 век, са установени в Първата Българска държава от живелия век по-рано владетел Крум.

Efekt 2

В съвременната историография е спорно дали тези закони наистина са съществували и какво точно са гласели. Според легендата, описана в „Свидас“, Крум разпитвал аварски военнопленници какво довело до разпадането и унищожението на тяхната държава и създал своите закони въз основа на техните отговори. Благодарение на лексикона „Свидас” от 10 в. и Теофан Изповедник черпим информация и за една от най-важните реформи на Крум – установяването на общо законодателство за всички негови поданици.

Крумовите закони били насочени към създаване на строги норми в българското общество за защита на частната собственост, предпазване от разоряване на обеднялото население, против клеветниците, лъжесвидетелите, лъжците, крадците и техните съучастници.

Новото законодателство е доказателство за настъпилите промени в социалната структура на обществото – продължаваща социална диференциация, начеваща феодализация и др.

Писаните закони:
1.Регламентирали правото на частна собственост и защитата ѝ от посегателство,
2. Предвиждали различни видове наказания срещу клеветниците и други провинения,
3.Несъмнено последица от съставените закони била юридическото изравняване на прабългарите с други народности, живеещи по това време в пределите на държавата.
По този начин народите получавали равни права в една обща държава,

4.Изкореняване на лозята, за да бъде възпряно пиянството сред народа,

5.Помощ на безимотните и нуждаещите се от страна на имащите, за да се преодолее обедняването на значителен слой от населението.

Днес, ако тези закони бяха на дневен ред, колко депутати биха се осмелили да вземат подкуп?

Дали депутатските имунитети щяха да важат пред законите на Крум?
Дали щяхме да имаме мафия?
Щяхме ли да имаме корупция днес?
Нямаше да има бедни нито гладни, нито хора да просят, нямаше да има толкова злоба и лошотия днес!

Как ли биха гласували депутатите днес ?

ВИЖ ОЩЕ ПО ТЕМАТА ТУК! НЕОГАСНАЛА СЪВЕСТ!

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.