Арменци: Игнорирането ни от църквата започна от Пловдив

Арменци: Игнорирането ни от църквата започна от Пловдив

“Игнорирането на арменците от българска църква започна от пловдивският митрополит Николай и това не е от сега. Но ние имахме притеснения от преди, защото владика Николай отказа да изповядва и причестява арменци.” Това съобщи за Пловдив Topnovini.bg съветникът по културните въпроси към почетния консул на Република Армения в България д-р Ахавни Кеворкян. Тя допълни, че Арменската апостолическа църква в България под председателството на духовния си глава пишат официално писмо до патриарх Неофит.

Причина за реакцията е отказът на три църкви в Пловдив да венчаят българин и арменка. По искането за брак на влюбените Радостина Зилян и Петър Рашков се произнася със забрана и сливенския митрополит Йоаникий. Според нея не може да се сключва църковен брак между православни и арменци, както и между православни и католици.

Efekt 2

“В писмото ще обясним каноническото несъответствие между решението на българската църква и учението християнство”,заяви Кеворкян. Отделно от това ще бъде обяснено , че арменската апостолическа църква като първа станала държавна религия не е променяла каноните и постулатите на християнското учение от 2 хиляди години. “От 301 година ритуалите, традициите и постулатите ни са едни и същи и не виждаме причина арменските християни да се титулуват като иноверци”, допълни пловдивчанката.

Съветникът по културните въпроси към почетния консул на РАрмения в България д-р Ахавни Кеворкян каза още, че свещениците в страната досега не са поемали върху себе си ангажимента да се месят в католически спорове и дебати. “Като цяло арменската апостолическа и българската църква, както и народените ни, винаги са били в прекрасни взаимоотношения.

Това, което започна от владика Николай, в момента като ерес се разпространи и в Сливенската митрополия. За нас вече е учудващо. Мислехме, че спорадично Николай има становище, но то не е становището на българската църква. Но станаха вече няколко епархиите с откази , нещата са застрашителни”, завърши Кеворкян.

Преди писмото да бъде пуснато като официална нота до българска патриаршия ще се проведат и консултация с върховния патриарх и католикос на арменците.

Иначе влюбените все пак ще бъдат венчани от отец Храч Мурадян от Арменската църква, защото и двамата са православни християни.

Източник: plovdiv.topnovini.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.