Близо 4 хиляди на всеки горски за дрехи

Близо 4 хиляди на всеки горски за дрехи

Горските с дрехи за 31 милиона

След като прокуратурата отказа да смята, харчовете за дрехи на държавните предприятия скочиха три пъти Че прокуратурата и съдът у нас от години се ползват с доверие, сведено под критичния минимум, не е новина както за българските граждани, така и за международните наблюдатели. С подобни констатации, но по-витиевати, са пълни и докладите за корупция.На практика обаче всичко си върви по старому.

Неслучайно посещението и изказванията на румънската прокурорка Лаура Кьовеши, която заедно с екипа си успя да вкара в затвора купища политици и магистрати в съседната нам Румъния, не бе оценено.

Efekt 2

Припомняме това съвсем неслучайно, тъй като за пореден път ще представим нови доказателства за безхаберното (или пък не) отношение на нашенските разследващи към

безогледното харчене на държавни пари

Преди две години в. „БАНКЕРЪ“ (в бр. 51 от 20 декември 2013-а) излезе с материал под заглавие „Горските с обувки от „Маноло Бланик“, в който подробно описахме една скандална обществена поръчка. С документи и факти доказахме, че изсипаните  от държавата в сметките на частното дружество „Аполо“ ООД над 11 млн. лв. са били похарчени за облекло и обувки на служителите на горските стопанства у нас на сериозно завишени цени. Нещо повече, представихме и снимков материал, който доказваше, че служебните обувки, които фирмата  продаде на държавните лесничейства, не са български, а са внесени от турския призводител „Якуноглу“, който преди години доставяше специализирани (и доста по-скъпи) ботуши за британската армия на цени, по-ниски от тези, които българската държава плати за обикновени обувки.

След нашата публикация и сигнал на гражданското сдружение „Асоциация за борба против корупцията в България“ държавното обвинение започна разследване. То продължи две години и на 8 октомври тази година Градската прокуратура излезе с отказ от образуване на досъдебно производство (№4400/2014).

Като оставим настрана  двегодишния период, в който се води това разследване, и купищата чисто граматически грешки в документа, от текста на прокурорското постановление става ясно единствено, че „проверката е извършена изчерпателно“.

За изчерпателно от държавното обвинение са приели предоставените документи от ДП “Югозападно държавно предприятие“, свързани със законосъобразността на процедурата. Нещо, което чисто формално е спазено и ние никога не сме отричали. Но както всички знаем –

дяволът е в детайлите

А те в тази поръчка бяха повече от достатъчни, за да бъде установено, че тя е подготвена за специален човек. Но за да не се задълбочават в по-обстойни разследвания, прокурорите са си измили ръцете с едно определение (№182 от 2013-а) на Комисията за защита на конкуренцията. То е дадено в отговор на жалбата на единия от кандидат-участниците (фирма „Сивен България“ ООД), която беше поискала спирането на процедурата поради поставените в нея дискриминационни условия. Жалбата обаче беше отхвърлена. Точно това става основание на проверяващите да не се кахърят повече. От документа на прокуратурата се вижда и още нещо, че доставчикът – фирма “Аполо” ООД, е „аргументирал“ предложените от него цени с предоставените на възложителя “висококачествени артикули”, както и с „разходи за персонал, транспорт, данъци и офис разходи“. Странно защо обаче никой не си е направил труда да направи съпоставка с цените на самия производител, за да види разликите. Очевидните разминавания с други подобни цени, и то не в проценти, а в пъти, също не са смутили разследващите.

Тук е моментът да припомним, че още тогава ние направихме справка за цените с тези на български производител, който години наред е работил на ишлеме специализирани обувки за гръцка фирма, спечелила конкурс на гръцкото министерство на отбраната с оферта, която не надвишава 50 евро на чифт обувки. Що се отнася пък до цените на друг наш производител, който изработва дрехи за Франция и Италия – на цени три пъти по-ниски от тези, платени за ризите и панталоните на нашите горски, те изобщо не са впечатлили разследващите от държавното обвинение.

Такъв паралел те не са си направили труда да изготвят. Очевидно за тях по-важен е бил въпросът, който ни задаваха в хода на разследването, и той беше: кой ви даде информацията за този конкурс. И то при положение, че всеки среднограмотен човек може да прочете официалните данни за подобни обществени поръчки и тези за сключените след конкурсите договори на официалната страница на Агенцията за обществени поръчки…?!

Както се казва, след като веднъж номерът е минал, защо пък да не се повтори.

Този път същото “Югозападно държавно предприятие” в Благоевград е обявило нова обществена поръчка. И този път

цената й е още по-впечатляваща

Според обявеното в тръжната документация само за облеклото на горските от шестте държавни предприятия в страната ще бъдат похарчени  30 960 000 лв. през следващите две години.

Обявената преди дни обществена поръчка този път е само за „Изработка и периодична доставка на униформено представително и теренно облекло“ за нуждите на шестте предприятия.

От официалната документация за участниците в конкурса се вижда, че тези пари ще бъдат похарчени, за да бъдат осигурени зимното и лятното униформени облекла на горските. Това включва шуби, костюми, ризи и вратовръзки, както и… термобельо.

От внимателния прочит на книжата става ясно, че тези облекла ще бъдат предоставени на 2464 мъже и 1291 жени (бройката е подадена от различните горски стопанства). Така че става дума за не повече от 4 хил. души. Между другото, това число на заетите в сектора не отрекоха и от Министерството на земеделието. С други думи, простата сметка показва, че за времето, в което ще се изпълнява поръчката (записана като „периодично повтаряща се“), годишно всеки от горските служители ще получи работно облекло на стойност близо 4 хил. лева.

И ако при предишната поръчка идеше реч за обувки на цената на „Маноло Бланик“, то по всяка вероятност сега цените на облеклото ще могат да се конкурират с тези на Rocco Barocco, Prada или  Valentino.

Освен сериозния харч, който е предвиден за дрехите на горските,

любопитна подробност са самите условия

за участие на фирмите мераклии да спечелят този конкурс. Като изключим задължителната гаранция за участие, която е в размер на 101 000 лв., дружествата кандидати трябва да разполагат с финансови ресурси в размер на не по-малко от 5 млн. лева. С други думи, предварително е зададена възможността всяка по-малка  фирма да бъде отстранена от състезанието.

Освен това е поставено и още едно безумно условие, на което могат да отговорят само отбран брой компании у нас и което донякъде предрешава крайния избор. То е: “Участникът (или участник в обединението, ако кандидатстват група от данни) или техни подизпълнители следва да имат опит, съответстващ на предмета на поръчката. И по-конкретно кандидатите трябва да са изпълнявали доставки с еднакъв или сходен предмет като този на настоящата поръчка. А обемът им да е включвал изработката и доставката на следните артикули: минимум 5000 бр. мембранни униформени шуби и/или мембранни униформени якета, минимум 5000 мембранни униформени панталона, минимум 5000 представителни костюма, минимум 5000 униформени памучни панталона, минимум 10 000 униформени ризи – теренни и/или представителни, минимум 10 000 униформени шапки. Доставките трябва да са извършени през последните три години, считано от датата на подаване на офертата.”

Условието за трите години пък направо

бетонира предрешения избор

И автоматично го свежда най-много до две фирми в страната. Всеки “вреден за системата елемент” тук ще се окаже излишен и по тази причина ще отпадне от бизнеса с облеклата за горските.

Но това не е всичко – в тръжната документация са включени и някои „особени условия“, при които превес е даден на кооперации и дружества, работещи с хора с увреждания.  С други думи, достатъчно е участникът в процедурата да посочи, че ще ползва като подизпълнител такива кооперации, макар това да включва единствено зашиването на копчетата. И той ще ползва допълнителни преференции, тъй като „поръчката е запазена за предприятия“ за хора с увреждания.

Фирмите, покриващи всички тези условия, ще участват в електронен търг, за който срокът  за получаване на оферти или на заявления за участие е определен за 18 ноември, а  резултатите ще бъдат обявени на следващия ден.

Без да сме лоши пророци, можем да се досетим и КОЙ ще бъде фаворитът за тази доволно апетитна поръчка. Друг е въпросът дали по-късно някой ще направи сравнение на цените на същите артикули с тези на производителите не само у нас, но и в съседни нам държави, където стандартът на живот и заплащане на труда е значително над нашия.

Или за пореден път ще се окаже, че когато ние работим, го правим за стотинки, но когато държавните чиновници харчат нашите пари, го правят със самочувствието на милионери…?! Ако още не са такива, след няколко подобни поръчки със сигурност ще станат…?!
Източник: www.banker.bg/

Ние от Blife.eu какво да кажем близо 4 хиляди на всеки горски за дрехи! Е сега в джиповете за по 200 000 лева платени с народна пара няма да се качват с евтини дрехи я! Няма прокуратура, която да се самосазира за престъпно нехайство!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.