Британска телевизия показа циганията у нас +ВИДЕО

Британска телевизия показа циганията у нас +ВИДЕО
Британска телевизия показа циганията у нас

Момичетата от ромската общност на калайджиите не са много съгласни с традицията

Младите момичета от ромската общност на калайджиите роптаят срещу традицията да бъдат продавани, разказва 20-минутен репортаж, публикуван в сайта boingboing.net. В него се описва историята на ромско семейство от село Оризово, което подготвя двете си дъщери за пазара на булки в Стара Загора, цитира видеото БГНЕС.

Пазарът на булки е традиция на ромската общост на калайджиите, която всяка година се провежда на Тодоровден. На него младите момичета „дефилират“ пред ухажорите си, които им предлагат да ги купят за съпруги. Репортажът все пак посочва, че пазарът е повече място за запознанство, отколкото за принудителна продан на млади невести.

Efekt 2

Момичетата споделят страха си, че семействата им може да им изберат мъже, които те не обичат. И разказват, че не харесват традицията, макар и да се съгласяват с нея. Както дъщерите от семейството, така и други момичета от общността искат да учат, да ходят по дискотеки, а не да стоят затворени у дома си, искат да имат интимен приятел преди сватбата си и да се занимават със собствен бизнес.

Изобщо, да имат живота на съвременна млада жена, който им изглежда недостъпен, макар да живеят в страна от Евросъюза, разказва репортерът. Майката на девойките пък обяснява колко е важно да се спази традицията булката да е девствена, защото иначе семейството ще бере срам и ще бъде отхвърлено от общността.
Циганки
Традицията се спазва всяка година, но ромите казват, че целта на пазара е по-скоро момичетата да си намерят кандидат.
Ако младите се харесат, тогава семейството на момчето трябва да плати на семейството на момичето цена, която зависи от качествата на момата. И, естествено от възможностите на семейството на момчето. Естествено това се случва след сериозен пазарлък.

Тази година на Тодоровден много роми се оплакаха, че вече нямало работа и на традиционното събиране край Стара Загора само уговаряли бракове или празнували годежи.
Някога, когато времената били други, цената на красивите и работни моми достигала цената на един апартамент, разказват ромите.

Сега обаче младите се вземали и за символични суми или за пендари само, за да се спази традицията. Други разказват, че през последните години пазарлъкът е повече като зестра за младите, а не като пари на ръка. Единствено родителите на младежа трябвало да платят сватбата.

Спорни, или не, подобни традиции има и в някои турски общности в България, а и в много от българските, които смятат, че родителите трябва да осигурят нов дом и богата зестра на младото семейство.

Вижте как живеят ромите в Оризово и как изглежда традицията през очите на момичетата.


Източник:streetwatch.bg

Ние от Blife.eu ще разкажем историята на наш познат, който много искал да си купи мерцедес, но баща му отсякъл, че ще му купи булка !

И така до последно нашият Ром искал колата, но Бащата казал, че дума е дал и толкова!
Влезли при семейството, което продава булката и бащата дал 20 000 долара какъвто е бил пазарлъка и семейството се заело да брои парите и понеже не били виждали толкова пари на куб и започнали да ги правят на купчинки по хиляда и тогава нашият приятел дръпнал баща си на страна и му казал „абе тате тези хора едни пари не могат да преброят! Бре, дай да вземем колата”!

Но думата била дадена и нашият приятел и до днес си живее с купената булка !
Истината е, че това е един етнос, който се опитва да оцелее в едни други времена и да съхрани традициите си !

Напротив различни са историите на тези родове на медникари и кардараши, на калайджиите. Те разказват, че дванадесетата жена на цар Соломон е била циганка и те са част от хората със синя кръв !

Чуват се слухове и че самият цар на всички Роми по света живее именно в Англия !
Дали ще съхранят традициите си или младите девойки ще повдигнат квалификацията си и ще завъртят някой цигански номер не се знае, но !

Но и тези фамилии им се носи славата, че те напълно организирано движат бизнеси като просия и джебчийство както и знахарство и правене и разваляне на магии и от техните услуги се ползват и някой влиятелни политици и политички и не случайно циганите от Игнатиево дълги години бяха единствените изпълнители по проекти на бедствие и аварии и после се чудите защо се късат диги, не се чудете, а се разровете и ще откриете чудеса как се усвояват и се изписват средства по бедствие и аварии !

Дали МАГИЯТА съществува и те орисват политици не знам, но знам, че в село Игнатиево, Варненско имат 99,6 % изборна активност и 99,0% са гласували за ГЕРБ !
Та циганията ще продължава затова и джебчийските кланове бяха заснети как обират хората по моловете във Варна и наказани няма!

Няма и да има докато Цветанов е с тях, така ще е, така !
Дали всички във Великобритания няма да си помислят, че Българите са с тъмен цвят, а Ромите са бели ?

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.