ВАС отмени решението на ЦИК за общия жребий на бюлетините

ВАС отмени решението на ЦИК за общия жребий на бюлетините

Единствено партия „Нова Aлтернатива“ доказа правен интерес по делото

С решение от 17.09.2015 година, Върховният административен съд обяви нищожността на решение № 2108 – МИ от 11.09.2015 година на ЦИК относно процедурите за определяне чрез жребий на поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати от ЦИК и ОИК в бюлетините за гласуване при провеждането на избори за общински съветници и кметове и за национален референдум на 25.10.2015 година.
Жалба срещу въпросното решение на ЦИК бяха подали общо девет партии и коалиции като единствено партия „Нова Алтернатива“ успя да докаже правен интерес, което позволи делото да бъде разгледано.
Разпоредбата на Изборния кодекс, която предвижда жребият да се извърши от ЦИК е предвидено от закона изключение. Според решението на ВАС това изключение е валидно, само когато избори за общински съветници и кметове се произвеждат едновременно с избори за президент и вицепрезидент, но не и когато се провеждат едновременно с национален референдум.
На практика ЦИК си е „присвоила” компетентност по провеждането на жребий за определяне поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината при провеждане на избори за общински съветници и кметове, тъй като такава не е предоставена нито изрично със специална норма, нито в предоставената обща компетентност от Избирателния кодекс, смятат магистратите.
Източник: novaalternativa.bg

ВАС отмени решението на ЦИК за общия жребий на бюлетините
Екипът на blife.eu би добавил едно Браво на тази победа срещу политическата мафия !
Време е за нова алтернатива на управление на страната !
Ние сме готови да дадем трибуна на всички който работят за страната си !
Екипът на blife.eu Ви благодари за доверието!

Efekt 2
Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.