Венета Ботева издъхва унижена и забравена в свободна България

Венета Ботева издъхва унижена и забравена в свободна България


27 февруари е дата, която задължително трябва да помним. Защото през 1919 г. издъхва Вената Ботева – съпруга на поета-революционер.
Тя напуска този свят унижена, забравена от свободна България.
Според летописци майката на Христо Ботев Иванка и съпругата му Венета се хранели веднъж на ден със сух хляб, потопен във вода и оцет. В житието на войводата Захари Стоянов отбелязва, че Венета преживявала с мизерните 30 лв. народна пенсия заради делото на мъжа си, а един, който написал биография на поета, получавал два пъти повече.

Дневниците на Народното събрание пазят и днес молби от Венета и Иванка, които се надяват, че приетият през 1880 г. “Закон за подобряване положението на бедните поборници и опълченци” ще облекчи живота им. Цели 7 години след приемането на закона никой не се сеща за най-близките на поета.

Дори приятелят на Ботев Георги Живков – министър на просветата в освободена България, един ден се провикнал в Народното събрание към Захари Стоянов с думите: “Каква книга си написал за Христо Ботев? Не го ли знаем какъв вагабонтин беше той?”.

Efekt 2

През 1887 г. Стефан Стамболов, възмутен от бездушието, на едно заседание крещи пред всички, че ако не е бил този “вагабонтин” Ботев, сегашните “благовъзпитани господа” е нямало да живеят в столицата и да подписват “именцето си в няколко платежни ведомства”. Чак тогава се сетили за Венета и увеличили пенсията й на 60 лв. За нейно голямо разочарование обаче под резолюцията имало втора – на някой си Добринович: “Да се съберат сведения за материалното й състояние!”
Скандализирана Венета пише до Народното събрание, че се отказва и от тези 30 лв. Нищо, че по това същото време вдовицата на княз Александър Батенберг, която нямала хабер от българската свобода, получава пожизнена пенсия от 40 000 франка годишно, а най-дребните чиновници от Народняшката партия, която е на власт, по 500 лева месечна пенсия.
В предсмъртното си писмо, изпратено на 17 май 1876 г. от кораба „Радецки” Ботев пише на Венета: “Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе”.

Смъртта доказва думите му, но Отечеството забрави семейството му.

Изтичнук:faktor.bg
Ние от Blife.eu Ви приканваме да се поклоним в памет на една голяма Българска нека името вечно да живее!
Покон пред светлата и памет !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.