ВИЖТЕ ВИДЕОТО с ГЕН.РАДЕВ! ТОЙ Е КОМАНДИР НА ВВС НА БЪЛГАРИЯ!

ВИЖТЕ ВИДЕОТО с ГЕН.РАДЕВ! ТОЙ Е КОМАНДИР НА ВВС НА БЪЛГАРИЯ!

ВИДЕО: ГЕН.РАДЕВ – КАТО КОМАНДИР НА ВВС, А И КАТО БЪЛГАРИН НЕ ПРИЕМАМ ПРОМЕНИТЕ В ЗОВС И ДРУГ ДА ПАЗИ НЕБЕТО НИ

Генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС на Република България, беше днес гост в студиото на “Още от деня”. Той заяви, че няма никаква опасност за сигурността на България, но има опасност за продължаването на функционирането на нашата изтребителна авиация. “Ние от командването на ВВС отдавна сме дали нашия вариант, който мислим, че е реален, съвсем балансиран и доказва и показва, че ние сме и лоялни съюзници, и членове на НАТО, и в същото време защитаваме и интересите за бъдещето развитие на нашите ВВС”, подчерта той и допълни, че липсата на дефиниция за това какво означава думата “съвместна” охрана на въздушното пространство, записана в закона, силно тревожи.

“Така формулиран законът допуска ние да участваме съвместно с всички наземни компоненти, но самолетите и летците да бъдат от друга държава.” Ген. Радев беше категоричен, че в небето над България трябва да летят поне два български самолета. Той заяви, че от ВВС са предложили да се дефинира ясно водещата роля на българската изтребителна авиация, за да не допуснем един ден да останем само с наземните компоненти.

Efekt 2

„Не приемам в този им вид промените в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) в частта им за съвместната охрана на въздушното ни пространство. От Командването на ВВС отдавна сме дали наше предложение за същите промени в закона, което смятам за балансирано и показващо, че сме добри съюзници в НАТО и в същото време защитава интереси за бъдещето развитие на нашата авиация”.

„Не съм юрист, но знам, че един закон е добър, когато недопуска двусмислие. В този вид на промените в ЗОВС се допуска такова двусмислие. Там е записано „самостоятелно и съвместно” за охраната на въздушното ни пространство. Силно се тревожа от липса на дефиниция на думата „съвместно”. Мисията „ер полисинг” е много сложна и има различни подсистеми и компоненти – система за наблюдение, система за предаване на информацията, пунктове за командване и управление, система от летища и логистика и накрая острието – изтребителите и екипажите им. Така формулиран закона допуска съвместното ни участие да е с наземните компоненти, а изтребителите и летците да идват от друга държава.”, заяви командирът на ВВС.

„Няма опасност за сигурността на България от съвместната охрана на небето ни, но има опасност за продължаването на функционирането на нашата изтребителна авиация. Дали сме предложение да се дефинира ясно водещата роля на нашата изтребителна авиация и така законът да задължава нашите държавници да развиват ВВС”, продължи генерал Радев.

„Въпреки всичките гаранции вече трябваше да прекъснем носенето на бойно дежурство. Още в средата на миналата година ВВС са се нагърбили сами с огромния риск да се удължава техническия ресурс на двигатели, КСА, агрегати и други. Огромна подкрепа за нас са двата двигателя от Полша, но те са крайно недостатъчно. Още миналата година във вашето предаване казах, че договорът с полската страна не е панацея. Имаме нужда от много други неща”, обясни генерал Радев.
Източник: www.pan.bg/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.