Всички обичат Рейгън

reigan


Светът е пълен със статуи на Рейгън !
Проектът за паметник на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън в София очаквано разпали политически разговор в България. Бюстът на легендарния републиканец трябва да бъде издигнат на входа на Южния парк в столицата в началото на главната алея, която носи името на Рейгън.

Паметникът ще бъде с обща височина до 3 метра, с постамент от камък и бюст от бронз. Кандидатите трябва да представят проектите си до 15 април, а на 22 април жури ще ги оцени и ще избере печелившия проект. В срок от три месеца след подписването на договора със скулптура, той трябва да монтира паметника. В журито, което ще оценява предложенията, влизат художници, архитекти, членове на гражданската инициатива, предлагаща паметника, по един представител на външно министерство и на американското посолство.

Плановете бяха скулптурата да бъде поставена още през 2011 г., когато се честваха 100 години от рождението на Рейгън. Тогава Столичният общински съвет е взел решение главната алея на парка да носи името на 40-ия американски президент. Името на Рейгън, който почина на 5 юни 2004 година, постоянно е в политическо обръщение, а неотдавна си отиде и елегантната му съпруга Нанси.
Информациите за проекта провокираха разнопосочни реакции. Зевзеци веднага предложиха Рейгън да бъде решен в модерния „Самуилов“ стил и очите му да светят, както на паметника на цар Самуил в центъра на София. Други веднага го качиха на кон. Шефът на историческия музей сложи на масата шеговита оферта Рейгън да бъде издигнат до паметник на създателя на българската държава хан Аспарух.
Като цяло темата за паметниците е особено развлекателна в последно време в България. А името на Роналд Рейгън налива допълнително уиски в огъня на дебатите. Това е човекът, който ускори краха на прогнилата система на СССР и осигури нови демократични перспективи за страните от бившия Източен блок. Заслугите му към разширяването на влиянието на САЩ са огромни.

Efekt 2

Роналд Уилсън Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. Той извървя пътя от второкласни филми в Холивуд до най-важния политически пост на планетата през втората половина на миналия век. Първо става губернатор на Калифорния през 1967 г., а през 1981 г. печели битката за Белия дом и става 40-ият президент на САЩ.
Съвсем закономерно светът е пълен с паметници на Рейгън и всякакви неща, кръстени на него. Във всеки щат на САЩ, както и във всяка една от 3067-те общини в страната има поне по един важен обект с името на 40-ия президент на САЩ.
Някои от най-иконичните паметници на Рейгън извън САЩ се намират в Лондон, Будапеща и Тбилиси.

Много популярна е скулптурната композиция на вървящите Роналд Рейгън и папа Йоан Павел II в Гданск, Полша. Във Варшава пък се издига самостоятелен импозантен бюст на Рейгън, прочут по света и със своя прякор Gipper.

Източник: trud.bg

Ние от Blife.eu питаме толкова ли няма достойни Българи който да удостойм с паметник че си слагаме идоли на Американци у нас ?

А нашият въпрос е дали всики обичат Рейгън ?

И какво е допринесъ Рейбън за България освен да живеем много по зле ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.