Дворът на Кирилицата почете празникът на Будителите !

Дворът на Кирилицата почете празникът на Будителите !

Приключи тържественото отбелязване на първото национално събитие по повод Деня на народните будители в “Двора на Кирилицата”, гр. Плиска

В Дворът на Кирилицата бяха посрещнати представители от ШУ “Епископ Константин Преславски”, ПУ “Паисий Хилендарски”, Висше военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, Варненски свободен университет.
За голямо съжаление, при множеството изпратени покани до висши държавници, събитието се състоя без присъствието им, въпреки това открития урок-дискусия, воден от проф. Пламен Павлов, протече интригуващо и успя да запали погледите на депутати, кметове, областни управители, общински съветници, студенти, преподаватели и гости, събрани в картинната галерия на комплекс “Стара Плиска”.

Модератор на събитието беше кметът на общ. Каспичан – Милена Недева, която прочете на аудиторията поздравителни адреси от Висше военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, гр. Варна и от вицепрезидента на Република България – Маргарита Попова, под чийто патронаж беше организирано събитието.

“Едва ли има по-подходящо място за открит урок по човешка история (от “Двора на Кирилицата), поднесен от даровити учени и родолюбци. В днешния ден имаме нужда от много уроци – по памет, по човеколюбие, нуждаем се от уроци за истината, за любовта и уважението между хората, от уроци за състрадателност и себеотдаване.

Efekt 2

Като поднасям дълбокото си уважение към просветителите на днешния урок по българска история, заставам в редовете на слушащите и на последователите с готовност за участие и подкрепа.” – четем в редовете от поздравителния адрес на вицепрезидента.

На гостите на събитието, кратка програма представиха възпитаници от ОУ “Паисий Хилендарски”, гр. Плиска. Учениците въодушевено развяваха българския флаг и с гордост представяха имената на знаменити български будители.

След дискусията,представители на родолюбив комитет “Крум Страшний” разиграха възстановка на посрещането от цар Борис I Покръстител на учениците на Кирил и Методий в Плиска.
След програмата всички бяха поканени на обяд в странноприемница “Стара Плиска”.

Дворът на Кирилицата почете празникът на Будителите !

Дворът на Кирилицата почете празникът на Будителите !

Повече за гостите и събитието можете да видите тук: Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Ние от Blife.eu също бяхме поканени на събитието и ще добавим, че бяхме силно очаровани от това което видяхме на терен!Най-големият културен комплекс посветен на буквите в света в прегръдката на Историческият резерват Плиска!Къде ако не тук е мястото на такова събитие?Всеки трябва да посети това място освен, че ще се потопи в Историята на Велика България, но може да си тръгне и с поименно издадено свидетелство за поклонническо посещение !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.