Демокрацията ни отне много

Демокрацията ни отне много


Демокрацията ни отне много но на тези от снимката всичко !
Половината от тази снимка мизерстват, и едва оцеляват днес...

Половината от тази снимка мизерстват, и едва оцеляват днес…
“Половината от тези вече гръмко се жалват, че едва свързват двата края.
Ми, сами си предначертахте съдбата.”
Това написа един коментатор във Фейсбук.
Решихме да направим проверка.
Действително е така. Тези хора са били супер-звезди по времето на социализма и са имали драстично по-висок жизнен стандарт от средния тогава.

Но в момента повечето от тях са абсолютни “прошляци”, а най-възрастните са пенсионери с мизерни пенсии. Периодично се правят благотворителни инициативи за “спасяването на честта” на един или друг “голям културен деец”, който е изпаднал в мизерия.
Тези хора на снимката си мислеха, че демокрацията ще ги направи супер-звезди от типа на “Бийтълс” и “Ролинг Стоунс”. Вместо това ги хвърли на бунището на историята, а чалгата завзе пазара.
За тях пари няма.

Efekt 2

Излиза, че изкуството им е било много по-ценено в режим, който ограничаваше простотиите и имаше цензура. Излиза, че тази цензура ги е спасила и им е дала шанс срещу надделяващата сила на пошлостта.
На снимката има и успели. Например Лили Иванова се съхрани. Но само тя си знае с какви усилия, и как 99% от работата и вече не е да пее, а да се занимава с бизнес, счетоводство и документация.
Васил Найденов също се справя добре, но 2 пъти бе брутално ограбен от крадливи банкери – рожба на прехода.
Писателят Калин Терзийски остана писател и е известно име, но писателството по принцип залезе, и само от това де издържаш, е утопия. Затова и често го виждат да прекалява с алкохола.

Вероятно най-тъжна е съдбата на легендата Кирил Маричков. От икона на цяло едно младо поколение, той се превърна в провалил се собственик на радио, почти няма нови албуми, а основната му работа е да обикаля студиа и да плюе по “комунистите”. Въпреки че тогава, благодарение на тях, имаше десетки хитове.
Тази снимка, и съдбата на хората на нея, до голяма степен илюстрира самия преход. Може би, в крайна сметка, поне една от функциите си са изпълнили хората на изкуството – да покажат какво се случва в обществото.
Източник: gudelnews.com

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.