САЩ планират масирани въздушни удари срещу ИД в Либия

ИД

Пентагонът е представил на Белия дом подробен набор от варианти за действие срещу разрастващата се заплаха на групировката Ислямска държава в Либия.
Сред опциите има и вариант за нанасяне на въздушни удари срещу тренировъчни лагери, командни центрове и складове за муниции и срещу други позиции на ислямистите, посочват петима американски представители, пожелали да запазят анонимност, пише в. “Ню Йорк таймс”, цитиран от БТА.

Според тази опция въздушните удари може да бъдат нанесени в четири района в страната по 30-40 мишени.

Efekt 2

Този вариант е бил разработен от Африканското командване към Пентагона и строго секретното Командване за съвместните специални операции към министерството на отбраната.

САЩ са готови в случай на необходимост да нанесат нови удари по групировката “Ислямска държава” в Либия. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, запитан за коментар на публикацията.

Говорителят напомни, че през последните няколко месеца американски военни са извършили два големи удара по позиции на “Ислямска държава” в Либия и добави, че ако изникнат и други цели там, важни за националната сигурност на САЩ, президентът “няма да се поколебае да разпореди те да бъдат унищожени”.

Мащабите на плана, описан от “Ню Йорк таймс”, са изненадали някои високопоставени представители в администрацията на Обама.

Те са станали повод и за предупреждения от представители на Държавния департамент, че подобни въздушни удари, ако не бъдат координирани както трябва, може да объркат усилията на международната общност за съставяне на правителство на националното единство в Либия, пише вестникът.

Тези информации се появяват в момент, в който зачестяват все повече информациите, че британски, американски, френски, а може би и италиански командоси са на терен в Либия от месеци.

Те извършват там разузнавателни операции, събират данни и вероятно съветват либийски милиции, смятани за добри партньори в борбата с Ислямска държава.

Миналата есен високопоставени американски командири и разузнавателни представители казаха, че нямат достатъчно информации за ИД в Либия, така че не могат да набележат мишени за бомбардиране.

Нараства натискът над САЩ и над техните западни съюзници да се намесят в Либия военно. Великобритания миналата седмица обяви, че праща 20 военни експерти в Тунис, за да помагат на тунизийските сили за осуетяването на незаконното преминаване на тунизийско-либийската граница.

Италия миналия месец се съгласи за първи път да позволи на въоръжени американски дронове да излизат от италианска военновъздушна база в Сицилия по посока на Либия.

Източник:dnes.dir.bg
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!
Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.