Европейската комисия одобри вноса на генетично модифицирана соя на „Монсанто”

Европейската комисия одобри вноса на генетично модифицирана соя на „Монсанто”
Европейската комисия одобри вноса на генетично модифицирана соя на „Монсанто”

Европейската комисия одобри вноса и преработката на соята Roundup Ready 2 Xtend на „Монсанто”. Внасянето на генетично модифицирания сорт соя бе отлагано с месеци заради дебати относно безопасността на използвания хербицид глифозат.

„Днес Комисията разреши използването на три ГМО-та за храни и фуражи (соите MON 87708 x MON 89788, MON 87705 x MON 89788 и FG 72), всички от които са преминали през обстойна процедура за одобрение и са получили благоприятна научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните,” заяви ЕК в петък.

В следствие на одобрението на Комисията, генетично модифицираната соя на „Монсанто” ще може да бъде използвана както за храна, така и за фуражи; все още не е разрешено обаче нейното отглеждане в Европа. Решението ще бъде в сила за период от десет години, но ЕС предупреди, че „всички продукти, произведени чрез тези ГМО-та ще подлежат на стриктните правила на Европейския съюз за етикетиране и проследяване на производствения процес”.

Efekt 2

Въпреки че соята Roundup Ready 2 Xtend е регистрирана като толерантна към глифозат и дикамба, използването на хербициди при нейното отглеждане все още бива изследвано от Американската агенция за опазване на околната среда и за момента продуктът не е одобрен в САЩ.

По-рано през годината сортовете бяха одобрени от най-големия вносител на соя в света, Китай. В свое изявление „Монсанто” обяви, че възнамерява да осигури 15 милиона акра американска соя за износ. Очаква се сортовете соя да влязат в пълна употреба в САЩ през 2017 г.

Съчетани с коктейла от глифозат и дикамба, новите ГМО култури изграждат това, което „Монсанто” нарича „Roundup Ready Xtend crop system” – система, предназначена да се справи с плевелите, развили се заедно с използвания от компанията биоцид с глифозатна основа.

Използването на дикамба е разрешено за пръв път през 1967 г. Различни правителствени и научни изследвания я свързват със зачестели случаи на рак и вродени дефекти в семействата на използващите я земеделци. Редица защитници на потребителите и фермерите яростно се противопоставят на новата система Xtend от съображения за здравеопазването и околната среда.

Европа е вторият най-голям потребител на соя в света, тъй като разчита на нея заради високото търсене на месо и млечни продукти. Според Световния фонд за дивата природа целият блок произвежда по-малко от 1 милион тона соя годишно, а внася цели 35 милиона тона всяка година.

Превод: Момчил Вачев за Memoria de futuro
Източници : memoriabg.com И defenddemocracy.press

 

epa05216496 Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov arrives for a two-days European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 17 March 2016. EU leaders on 17 and 18 March are to discuss a deal with Turkey that is aimed to tackle the migration crisis and curb migration into the bloc.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.