Ето какво написа на в страницата си Стоян Мирчев

Ето какво написа на в страницата си Стоян Мирчев Управляват ни по-престъпен начин.

Управляват ни по-престъпен начин в България.В Европа възстановяват помощните училища, у нас ги закриват

Публикуваме текста без редакторска намеса !
Днес управляващото мнозинство ликвидира помощните училища.
Училища, които осигуряваха специални условия за деца със специални образователни потребности – примерно потребности от аутистичния спектър. Има случаи, когато посредством правилна работа с детето, то може да премине в общообразователно училище, но има и такива, когато това не е възможно. Беше отнет и избора на родителите да избират подходящата образователна среда за децата си.
В Италия този тип институции бяха ликвидирани преди години, но грешката беше отчетена и сега ги възстановяват. Явно ще откриваме топлата вода отново. Поисках от министъра да чуя неговото мнение по-въпроса, но г-жа Цачева го скри, за да не се черви за пореден път.
Нов удар, целящ унищожаване на българското образование беше нанесен.
Мога да кажа само едно.
Управляват ни по-престъпен начин.
На вашето внимание статия в actualno
В Европа възстановяват помощните училища, у нас ги закриват
20 години след като е било закрито последното ресурсно училище в Италия през 2002 г. страната започва възстановяването им.
Това съобщи едни от учителите в 1-во помощно училище в София в репортаж на БТВ относно предвижданите промени в Закона за образованието според които ресурсните училища ще бъдат преобразувани в Центрове за личностно развитие и подкрепа.
В момента в 1-во помощно училище се обучават 150 деца.
Всички учители и директора са против промяната в закона. Директорът на училището г-жа Ковачева заяви:
“Ние не сме против промяната в закона, а за промяна в добрата посока. Помощните училища са традиция, те са създадени от преди 80 години.Тук се обучават деца, които не могат да се реализират в общо образ училище. Коренната промяна буди въпрос: какъв ще е моделът на интеграция, какво ще се случи с децата, с материалната база, с колегите…”
Родител на дете, обучаващо се в помощното училище сподели, че: “Тук има много добра психологична работа с децата”
Учителите са категорично против да се трансформират: “Ние сме училище, ако станем център – ще престанем да сме училище. Преди години тези деца бяха необучаеми, напомнят още преподавателите.
Синдикатът по образование застава изяло зад справедливите искания на учителите в помощните училища.
Системата в България е длъжник към тези деца, първо заради това че повече от половината вече са затворени, коментираха още от Синдиката.
В Европа се осъзнаха и масово строят такъв тип училища, защото за такива деца няма друг вариант за обгрижване.
Огромна част от училищата са започнали процедура за стачни действия, но ние не може да ги лишим от подпомагане и обучение, допълни още директор Ковачева.
Стана ясно, че Министерството на образованието не са могли да изпратят представител, който да коментира проблема. От ведомството са изпратили писмен отговор, който се казва, че: “На първо място трябва да се отговори на потребностите на всички деца със СОП и считаме че няма основание за протестни действия”

Източник : actualno
Благодарим Ви за доверието .

Efekt 2
Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.