Който носи маска и спомене думата „коронавирус“ – арест!

Който носи маска и спомене думата „коронавирус“ – арест!


Който носи маска и спомене думата „коронавирус“ – арест!

Това е истина, вижте къде се случва това?
Туркменистан забрани думата коронавирус, арест за носене на маска по улиците
Докато COVID-19 вилнее по света, властите в Туркменистан решиха да омаловажат заразата и да успокоят населението, като забраниха употребата на думата „коронавирус“ и я изключиха от ежедневния речник, за да скрият информация за пандемията, съобщиха от Репортери без граница.

„Коронавирус“ е изхвърлен от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването на Туркменистан разпространява в учебните заведения, болниците и различни ведомства, медиите също не бива да споменават името на вируса в репортажи и публикации, твърди правозащитна организация.
Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията, рискуват да бъдат арестувани.
По-рано президентът на Туркменистан Гурбанбули Бердимухамедов посъветва гражданите да се предпазват от вируса със старото народно средство – степно седефче (Peganum harmala). Той е разпоредил билката да се използва и за дезинфекция на обществените места в страната.

Efekt 2

В страната рязко скочи цената на оксолина и стигна 45 маната (около 45 лв.) – това е мехлем против грип, който властите препоръчаха да се ползва за профилактика срещу коронавирус и се предоставя безплатно по обществени места. В селата и малките градчета на лекарите и фелшерите от медицинските пунктове, които обслужват средно 5-6000 души, били раздадени по три флакона от мазилото. Оксолиновата маз е антивирусно лекарство, което в миналото се е използвало за профилактика на настинки.

Прадедите на туркменския народ в продължение на хилядолетия са създали национални методи за борба с вредните навици и за профилактика на различни инфекциозни заболявания, е заявил държавният глава.

Слави Трифонов би казал, че няма такава държа ама има и тя се нарича Туркменистан.

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.