Плевнелиев пуска Изборния кодекс

Изборния кодекс
Изборния кодекс

Остават в сила всички решения на депутатите за секциите в чужбина, референдумите и електронното гласуване

Президентът Росен Плевнелиев ще подпише Изборния кодекс още тази седмица, свидетелстват негови близки.

Въпреки че недоволни от новите правила за провеждане на национални вотове у нас очакват вето, това няма да се случи.

Efekt 2

Така в сила ще останат всички правила за провеждане на избори, гласуване и отваряне на избирателни секции, които депутатите приеха окончателно в последния си работен ден преди великденската ваканция – четвъртък. А те предвиждат следното:

– Не само станалият известен като референдум на Слави, но и всички допитвания до народа ще се провеждат едновременно с националните избори, когато такива предстоят в същата година. Така първият се съчетава с президентските избори в края на октомври. С това си решение депутатите отмениха президента Росен Плевнелиев, който щеше да получи “честта” да отсъди кога да е референдумът на Слави според първоначалното решение на парламентарната правна комисия, предложено от БСП.

– В чужбина секциите се откриват по следното тройно правило: за градовете, в които има посолство или консулство, се гласува само там, като в съответната сграда могат да се откриват и по повече от една – колкото е необходимо; за разкриване на секция в другите градове ще е нужно желание да участват във вота да са заявили поне 100 избиратели, ако градът е в държава – членка на ЕС; за трети страни – нечленуващи в общността, към правилото за 100-те декларации за участие в избори се прибавя и изискването градът да има поне 1 млн. жители. Заради новите условия за разкриване на секции в чужбина ДПС и ДОСТ не участваха в гласуването – правилата дискриминирали не само българите, живеещи в Турция, но и онези в САЩ, Канада, Македония, Молдова, и т.н. “Против” бяха и от БСП.

– Преференцията за избор на общински съветници се вдига от 7% от общинската избирателна квота на 7% от общия брой гласове, подадени за съответната листа. Според Георги Кадиев в София това прави прескачането на по-горна позиция между 6 и 9 пъти по-трудно, отколкото е в момента.
– Още на вота за президент наесен ще се гласува машинно в поне 500 секции. Ще се тества и машинно броене на гласовете.
– Още тази година гласуването става нещо като задължително, като ще се стимулира чрез санкция за пропускащите. Избирателите, които не са участвали в два поредни национални избора от един и същи вид ще бъдат заличавани от избирателните списъци, но само докато не подадат декларация, че искат да бъдат възстановени там. Заради задължителното гласуване от ДПС се заканиха, че ще сезират Конституционния съд.
– От европейските избори през 2019 г. българите по света и у нас ще могат да гласуват електронно. До тогава този начин за подаване на вота ще бъде тестван в три симулации на избори, организирани от ЦИК. Гласуващите електронно ще имат право да променят подадения вот неограничен брой пъти, за да се предотврати гласуването под принуда.

“От първия си ден като държавен глава се боря пряката демокрация да намери своята реализация в България. Гордея се, че в рамките на моя мандат се проведоха два референдума и ще имаме трето национално допитване”, заяви днес президентът Росен Плевнелиев в Копривщица, където бе по повод честването на 140 г. от Априлското въстание. “Провеждането на референдумите заедно с национални избори е добре за нашата демокрация. Когато пряката и представителната демокрация си взаимодействат по един добър начин, тогава българската демокрация се обогатява”, заключи държавният глава. Но и отчете, че крайното решение за редакцията на въпросите трябва много внимателно да се прецизира от гледна точка на съмнения за противоконституционност на някои от тях. “Гражданите трябва да бъдат питани не по въпроси с популистка насоченост или по такива, които помагат на един или друг политически субект да реализира теснопартийни интереси. Приветствам смислените референдуми”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

“Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове и с ясни аргументи”, остави си “вратичка” да пипне нещо по кодекса държавният глава. Институцията на президента поддържала тясна връзка с организациите на сънародниците ни зад граница и внимателно анализирала всички техни позиции. След внимателен анализ на всички тях ще се произнесе Плевнелиев.

Автор: Камен Каменов
Източник:hipotezi.com

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.