Приключи ремонтът на 6 блок на АЕЦ

Приключи ремонтът на 6 блок на АЕЦ

„Русатом Сервис“ завърши пореден етап от проекта за модернизация и удължаване живота на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Руската компания „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, успешно завърши поредния етап от проекта за модернизация и удължаване срока на експлоатация на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“. Дейностите са осъществени по време на годишния планов ремонт на блока.

В хода на ремонта бяха използвани резервни части и оборудване, доставени от „Русатом Сервис“ по три различни договора, сключени с българската страна в рамките на проекта за модернизация на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“. Годишният планов ремонт на хилядника приключи на 27 октомври 2015 г. и той бе включен в паралел с електроенергийната система на страната. В рамките на модернизацията на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ бяха проведени и дейности за повишаване на мощността на турбогенератора на блока до 1100 МВт. Една от най-сложните операции от целия ремонт в рамките на сътрудничеството между „Русатом Сервис“ и АЕЦ „Козлодуй“ бе замяната на статора на турбогенератора във връзка с плановете за увеличаване мощността на енергоблока до 104%.

Efekt 2

Съоръжението е с брутно тегло 370 тона и е най-тежкото единично оборудване в атомната централа. За сложността на операцията свидетелства разширеният график на монтажа на новия статор. Преди да произведе първите си мегаватчасове модернизираният турбогенератор премина през 200 технически процедури, които бяха извършени от персонала на АЕЦ „Козлодуй“ и руските специалисти. В целия процес на реализация на проекта и замяната на оборудването на терен в Козлодуй присъстваха и топ експерти от завода производител „Електросила“, част от „Силови машини“, и оказваха необходимите консултации.

Ремонтът на Шести енергоблок продължи от 5 септември до 27 октомври 2015 г. В рамките на плановия ремонт бяха проведени дейности по техническото обслужване на повече от 7000 единици оборудване на енергоблока. „Русатом Сервис“ е част от руската държавна корпорация „Росатом“ и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн зад граница.
Източник: pik.bg/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.