Свински грип у нас

Свински грип у нас

Първи случай на свински грип

Регистриран е първи случай на свински грип за тази година у нас. Разболяло се е 2-годишно момченце от София.

Това съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.По думите му, няма повод за притеснение, тъй като свинският грип вече не е толкова опасен.

„Засега не доказваме вируса на грипа в повечето материали. Няма толкова болни, които търсят медицинска помощ. Материалите, които се изпращат не са много – изпращат се 20-30 материала на седмица. А когато е грипна епидемия, 150-200 материала се изпращат на наистина тежко болни“, обясни професорът.

Efekt 2

Той прогнозира, че грипната епидемия ще дойде след края на януари. Този сезон ще ни атакува новият вирус „Швейцария, който бе изолиран през 2013 г., както и щамът „Калифорния“, познат като свински грип.

В Европа в момента няма пандемична обстановка, забавиха се нещата. Ако европейският грип започне през януари, ще ни държи до април. Ако обаче се развие пандемичният грип, той бързо ще изчезне”, каза още Тодор Кантарджиев.

Грипът започва с рязко начало – втрисане, висока температура и главоболие. След 24-48 часа се появява и кашлица поради дихателната инфекция.Често грипът носи усложнения – пневмония, отит, а при възрастните – вече и сърдечно-съдови заболявания. За да не се стига дотам – пийте чайове, витамини, а при първи симптоми – отидете на лекар, спазвайте предписанията му и си останете да се лекувате вкъщи.

Просто хората да се пазят, да си мият ръцете, да ползват маски, тоалетни кърпички, да се прави хигиена не само на ръцете, но и на повърхностите“, препоръчва проф. Кантарджиев.

Той допълни, че най-много трябва да се пазят бременните, възрастните с хронични заболявания и децата.
Източник: vidinvest.com/

Ние от Blife.eu питаме трябва ли да се притесняваме от бум на свински грип у нас? Питаме и как така знаят лекарите месец напред кой точно тип грип ще върлува в страната ни, а по странното е, че казват предварително и къде ще се появи! За всеки случай скъпи читатели бъдете предпазливи и наблягайте на чесънът като профилактика !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.