В състояние сме на необявена гражданска война!

В състояние сме на необявена гражданска война!


България е в състояние на необявена гражданска война. Парламентът е с 6% одобрение и над 80 неодобрение. Прокуратурата е със 7% одобрение и над 88 на сто неодобрение. Доверието в МВР се е сринало до мизерните 5-6 процента. На изборите за президент гласоподавателите заявиха, че искат тотална промяна. Въпрос на време е, кога ще я наложат и покакъв начин.

Когато противостоянието между институциите и обществото достигнат такива точки, това е война. Пропастта между очакванията на хората и (без)действията на институциите е във фаза на корекция – с всякакви средства. Тази пропаст не може да се запълни с обещания, имитация на реформи, популизъм, скрити репресии и медийни манипулации.

Вместо да загърбят поне за миг алчността си за власт и пари, политиците продължават да се подиграват с българите. Те се чувстват господари на положението и с ека ръка се кълнат, че уважават гласа на народа, даден на референдума. Но по най-циничен начин отложиха приемането му за по-нататък. Да ни бяха напсували, щеше да е по-честно. А те ни плюха в лицето. И се заеха с разтакаването на процедурата за служебно правителство. Не за друго, а за да имат време да заметат следите от престъпленията през последните години. И да награбят още, докато са във властта. Това правят и ви баламосват с бежанци, някакви 160 млн лв, „осигурени лично от Б.Б.”, коледни надбавки и прочие глупости.
С мълчанието си българинът стимулира тяхната наглост и безпардонност. Не си пада по революции, мързи го, особено по празници като коледните и новогодишните. Лежи препил до кълката на жена си, която отдавна не е само негова, и излива закани с дебита на Ниагарския водопад. Голям юнак, голям войвода, а всъщност неудачник, който не е в състояние да се грижи за семейството си, да защитава правата си, да воюва за справедливост. Примитивен човечец, спаружен от несгоди, натикан на кучето в гъза от политическата върхушка. Стои в кучия гъз и мечтае светлото бъдеще да му падне от дървото като круша…

Efekt 2

Случи се обаче нещо знаменателно. Съдиите от Софийски районен съд излязоха на протест. Когато магистрати излазят на улицата, значи нещо със закона много се е сговнясало. И е точно така. Те заявяват съвсем цивилизовано: Висшият съдебен съвет повече не може да представлява магистратурата! Под прозорците на ВСС обаче страстите се разгорещиха и се чуха реплики с метални нотки. Цацаров, иди си в мир! Сотир Методиев Пеевски осигури тази година доверие в прокуратурата 7%, догодина – нула! Каквото Пеевски и Борисов намислят, Цацаров го реализира. На въоръжена борба срещу диктатурата на прокуратурата!

Протестиращите скандираха час и половина, но Цацаров или другите от ВСС останаха в крепостта на институцията, която срина съдената система до унизително ниво.
А главният прокурор се превърна в главен герой и мишена на скандиранията, по простата причина, че отдавна е възприеман като част от триумвирата, който коли и беси в държавата – Пеевски, Борисов и той. Преки доказателства, разбира се няма, но няма и как да има. Само че записите от “Яневагейт”, както и онези от разговорите в къщата на Борисов в Банкя – показват, че и косвените такива се радват на обществен успех. Освен това не сме забравили, че Пеевски, Цацаров и Цветан Цветанов си хортуваха сладко, когато Цацаров бе харесан за главен прощкурор от вождовете на ГЕРБ в МВР. Говори се за десетки, дори стотици телефонни разговори между Цацаров и Пеевски. Косвени, косвени, но се трупат и ще доведат до каествени изменения, ако перефразираме Маркс. Така се стига до онзи критичен момент, наричан от мнозина революционна ситуация.

Революция!

Ако не можете поне веднъж да се защитите, по-добре лягайте в гроба. Съветът е на поета Чосър. Ботев допълва: „…законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството”.

Революция – сега, веднага. Писна ни от лъжи и несправедливости. От измами, грабежи и беззакония. От лицемерни управления, обогатили приказно участниците в тях. Само тях.

Вдигат се съдиите. Бях на протеста и ги видях: страхотни млади хора! Интелигентни, с кипнала кръв. Нямаше ги поетите – класическите носители на революционния патос – но тях отдавна ги купиха за някакви дрънкулки. Нямаше ги социолозите, политолозите и антрополозите – да видят кой надига глас и как бушуват емоциите за хпромени. Ще коментират както и досега – според който плаща музиката. Медиите уж са там, но отбелязват случващото се според указанията на издателя и властта.
Да, няма барикади, но ще се появят. Всички няма да са на тях, но не е и нужно. Трябва първо поне част от населението да вдене, че магистрати се вдигат, когато наистина всичко свързано със закона е погазено. Ситуацията е известна като “край на държавата”.

Манталитетът български ни държи от години в лайната. Бавно се разпалва искрата на недоволството, още по-бавно узряват сърцата ни за бунт. Все чакаме Бенковски да се появи отнякъде и да ни подкара с револвер в ръка към окопите като овце. Такава е скапаната традиция по тези земи. Чак когато ножа опре в кокал, тогава се почваме да пищим. А освен кръв, за да напоим земята, друго не ни остана, прозрял е отдавна Караджата…
Всички няма да излязат. По-добре тези, дето ахкат по турските сериали и предаванията за олигофрени, кротко да си пърдят пред телевизора и да търкат талони от лотариите… Може да им се усмихне щастието. Ако не се случи, ще си я карат както досега – в състояние на анестезия.

Тръбим, че искаме промяна. Бардове каканижат верни, но скучни изречения с тон, който може да приспи акула в акция. Няма размах, няма огън и жупел, няма спиращи дъха думи. Ако тези, които се представят за алтернатива на статуквото, не тръгнат от град на град, от село на село, от врата на врата – всичко ще остане затворено в телевизора.
Има хора за моргата и хора на свободата. Тези, които превзеха институциите и ги превърнаха в печатници за пари и репресии, няма да си тръгнат доброволно. Те превърнаха държавата във ферма за трупове. Затова хората на свободата трябва да се вдигнат. Време е.

Огнян Стефанов

П.П. Моите муниции са думите и изреченията. С тях воювам. Сблъсъкът с институциите и властта ми носи много рани – на семейството ми също. Това мога, това правя. Мисля си че всеки – там, където е и колкото му стигат силите – може да разбие поне една тухла от крепостта на статуквото. И тя ще рухне. Никога не е устоявала на обществения напор, защото е убежище на злото. Трябва само да си повярваме.
Източник:frognews.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.