Цената да слугуваш на САЩ

Цената да слугуваш на САЩ

8 се прибраха със СПИН в България, 200 полудяха, 300 измряха!

Иво Христосков разкрива потресаващото безхаберие на военното министерство към патилата и съдбата на бойците.Осем от нас се прибраха със СПИН от Камбоджа. Повече от 200 получиха тежки отклонение в психиката. Десет момчета пък въобще не се върнаха оттам. Това разказа пред „Телеграф” най-младият рейнджър в мисията Иво Христосков по време на откриването на сдружение на бившите сини каски „4 май”.

Офисът на организацията се намира в столичния квартал „Дружба”. Припомняме, че мисията в екзотичната държава започна през май 1992 година и продължи до септември 1993-а. В нея участваха 1400 рейнджъри, а 10 от тях загинаха в престрелки и инциденти.

Efekt 2

„Аз бях на 18 години тогава и служех в казармата. В Камбоджа направих 19 години. Аз се водех най-младият рейнджър в мисията ни”, разказва Христосков.

Според него Министерството на отбраната изпратило тогава първият батальон напълно на сляпо. Всички живеел в палатки, в отвратителни условия.

„На мен ми биха 12 ваксини за три дни. Вдигнах 41 градуса температура, което не е нормално, но преодолях всичко и заминах. Там вече реалността беше различна и трагична. Заразата бе навсякъде – от водата, през въздуха и земята. Имаше амеби във водата. Само алкохолът те спасяваше. Храната бе пълна с всякакви бацили и не се ядеше”, спомни си друг рейнджър.

Освен със СПИН голяма част от бойците се върнали на родна земя заразени с всякакви венерически и инфекциозни заболявания.

„Единственото, което направиха от МО, беше да ни направят изследвания и след това ни казаха „чао”, категоричен беше Христосков.

По данни на сдружението близо 300 от бойците са починали към днешна дата, 500 пък са заминали и са се установили в чужбина.
Източник: www.blitz.bg/

Ние от Blife.eu ще добавим това което казва Иво Христосков:

Секретарят на сдружението на сините каски Иво Христосков и допълни:
Помагаме си един на друг, опитваме се да променим имидажа на тази мисия, тъй като е доста насаден негативен имдидж от прохождащите медии в началото на 90-те години. Имаше стряскащи заглавия по вестниците от вида на “Глисти като пепелянки мъчат рейнджърите ни в Камбоджа”, донякъде е така, но не съвсем…. скрепени истории и затова незаслужено ни караха всякакви хора, а ние си рискувахме живота. Но, така или иначе, лека-полека се променя този имидж. Лошото е, че не си взеха изводите, когато трябваше и допуснаха грешки след това в други мисии-. 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.