Честваме 139 години от Шипченската епопея

Честваме 139 години от Шипченската епопея

Днес отбелязваме 139-та годишнина от Шипченската епопея. Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки с участието на Българското опълчение по време на Руско-турската Освободителна война (1877-1878г.)

Сраженията се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода, намиращи се под командването на ген. Столетов и войската на Сюлейман паша, която ги превъзхожда по численост. Тези героични боеве и подвигът на българските опълченци остават в историята ни с името Шипченска епопея.

С много живи картини бяха пресъздадени моменти от лятото на 1877 година и отбраната на Шипченския проход, предаде БНР.
Историческата възстановка на боевете беше кулминацията на честването, което се провежда под почетния патронаж на президента Росен Плевнелиев, който обаче не дойде.
В пресъздаването на събитията участваха и 235 родолюбци от 24 регионални клуба на Националното дружество “Традиция”. Неговият председател полковник Станчо Джумалиев за пореден път участва във възстановката. „Играх ролята на генерал Столетов на върха за 16-ти пореден път. Всеки един участник отдава всички сили, за да може да представим тези герои, които са се били, за да я има България днес“, заяви той пред националното радио.

Efekt 2

Пред Паметника на свободата бяха поднесени венци. Заупокойна молитва за загиналите отслужиха Габровски свещеници. Приветствено слово към гостите на тържествата поднесе началникът на отбраната генерал Константин Попов.
В честването участваха народни представители, евродепутатът Андрей Новаков, посланикът на Беларус у нас Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Горошков, областни управители от цялата страна. На Шипка се качи и кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев.

Западно от Паметника на свободата имаше детска работилница – съвместно с учебния проект “Пътуване с история” и Националния парк-музей “Шипка – Бузлуджа”. НД “Традиция” организира и Фотографско ателие “Влез във военна щабна палатка” – до барелефите в подножието на Паметника на свободата. От дружеството почерпиха гостите на празника с приготвен във военно-полева кухня войнишки борш.

Във връзка с честванията днес, на 27 август, входът за музейната експозиция при Паметника на свободата на връх Шипка беше безплатен.

„Хиляди хора се изкачват на връх Шипка на 3 март, а бойните действия довели до Освобождението се водят през август“, коментира за агенция „Фокус“ Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

„От историческа гледна точка трябва да отбележим, че тогава (на 3 март) нищо конкретно не се е случило там. Събитията във връзка с освобождението са през август. Нашата цел и тази на организаторите на честванията е да привлечем тази публика, която пристига при нас в началото на годината, и през август, за да можем по впечатляващ начин, заедно да отбележим годишнината от Шипченската епопея”, казва още Чавдар Ангелов.

Честваме 139 години от Шипченската епопея

Първото събитие в рамките на Националното честване на 139-ата годишнина от Шипченската епопея бе на 9 август, когато в Художествената галерия в Казанлък бе открита фотоизложбата “И днес йощ Балканът. . . “, посветена на 60-годишнината от създаването на Националния парк-музей “Шипка”.

Паметникът на свободата на връх Шипка е открит на 29 август 1934 г. Негови автори са арх. Атанас Донков, арх. Иван Данчов и скулпторът Александър Андреев. Мемориалът е осъществен с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации.
Вижте още тук: Как е построен паметникът Шипка

Ние от Blife.eu Ви напомняме да помним тази светла дата за България и нека не забравяме хората дали животът си за свободата на България! Помнете историята ни, защото тези, които забравят историята си са обречени да я изживеят отново!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.