Чуйте всички, пускат Ахмед Муса

Чуйте всички, пускат Ахмед Муса
Чуйте всички, пускат Ахмед Муса

Върховният касационен съд върна за доразследване делота за радикален ислям
Апелативният съд на Пловдив осъди Муса за проповядване на фашистка и антидемократична идеология
Днес Върховния Касационен Съд публикува решение, с което отменя осъдителната присъда на Пловдивския апелативен съд срещу Ахмед Муса Ахмед, сочен от прокуратурата за поддръжник на недемократична идеология – радикален ислям.

На 18 март ВКС гледа делото, по което Муса обжалваше присъда на ПАС, с която е изменена присъдата на Окръжния съд в Пазарджик. Първата инстанция наложи на Ахмед Муса Ахмед ефективна присъда – лишаване от свобода в размер на година.

На 1 юли 2015 г. Апелативният съд на Пловдив измени присъдата му, като я увеличи на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, 2 години лишаване от свобода за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация.

Efekt 2

Определеното общо най-тежко наказание е увеличено на 2 години лишаване от свобода.

Самият Муса не присъстваше на заседанието на ВКС.

Престъплението по чл. 108, ал. 1 от НК (именно – проповядване на антидекомкратична идеология, б.р.) е противодържавно. В мотивите на ВКС пише, че същностният въпрос по делото е съдът да изведе онези идеи, възгледи и разбирания на дееца, които засягат устоите на изграденото в нашата страна съвременно демократично общество. Върховните съдии констатират:

„Обвинителната власт е посочила, а съдът безкритично се е съгласил, че проповядваната от Ахмед Муса антидемократичната идеология се нарича салафизъм. А тази „идеология” не е сред безспорно утвърдените за антидемократични. Нещо повече, салафизмът е експертно определен като религиозно течение. Поради тази негова специфична религиозна основа непреодолян по делото остава най-сериозният проблем за правилното прилагане на материалния закон – дали проповядваните идеи и възгледи не са част от свободата на вероизповедание, закрепена в международни актове, по които Република България е страна, в Конституцията и в други нормативни актове на вътрешното ни право”.

Според ВКС апелативният съд не е дал отговор на същностния въпрос – дали салафизмът представлява идеология и ако отговорът е положителен, да разкрие в какво се състои неговата недемократичност.

В мотивите пише още:

„В рамките на обема на обвинението по чл. 108, ал. 1 от НК въззивният съд е бил длъжен да мотивира кои от проповядваните от подсъдимия Ахмед идеи на „салафитското направление на исляма” са противодържавни – противопоставят се на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, както и чрез кои идеи се проповядва налагането на шариатска държава.

Апелативният съд е следвало да подложи на внимателна, обстойна и задълбочена проверка всички събрани по делото доказателства и да направи обоснован извод в горния смисъл. Или с помощта на специални експертни познания да изведе категорично правно съждение, че салафизмът е антидемократична идеология, както тя е инкриминирана от държавното обвинение”.

Липсват дължимите за въззивен съдебен акт мотиви относно престъпното поведение на дееца и конкретното проявление на проповядваната от него антидемократична идеология.

Тричленният състав на ВКС намира, че прокуратурата не е доказала “по какъв начин професионалните връзки между имамите, по-голямата част от които са на служба към Мюсюлманското вероизповедание” ги правят участници в престъпна организация, което бе другото обвинение срещу Муса и компания..

Върховните съдии отменят и паричните глоби, които бяха наложени от апелативния съд на Пловдив на другите съпроцесници: имамите на Сърница и Пазарджик Саид Мутлу и Абдуллах Салих, които трябваше да платят по 4000 лв., и всички останали – по 2000 лв. за членуване в нерегистрирана организация.

Апелативният съд е направил съждение, че подсъдимият е „проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенетата”. Чрез кои конкретно посочени действия на подсъдимия е направен този извод съдът не е описал в съдебния си акт. Чрез кои доказателства е обоснован този извод – съдът не е дал отговор, нито ги е посочил. Чрез кои религиозни идеи е проповядвана омразата – също. В мотивите на ВКС пише, че въззивният съдебен акт страда от сериозен недостатък – липсата на мотиви

Обжалваната въззивна присъда подлежи на отмяна, като делото следва да се върне за ново разглеждане от друг състав на същия съд.
Източник: faktor.bg
Ние от Blife.eu ще добавим:
Всичко знаем когато едно дело се върне какво става – замитат се следи, прехвърлят се вини и на финала се преобразува и нещо там се образува и истината никога не изплува !

Това е нашата Темида навлякла бурка и на лице ще пуснат нашите касапи и тези дето щяха да ни колят и на разпалки да ни правят за дето сме християни, а те свободни ще да са! Идват избори сега, Бойко има нужда от всеки глас било то на касапин, джихадист или на педе*аст, всеки глас е нужен тук на ГЕРБА за да остане у властта !

Това, че имали сме ние радикални мангали дето се правят на араби какво от туй, това са гласоподаватели и може да са терористи, но за ГЕРБ са последователи !

А знае ли човек на следващите избори може да го видим в депутатските листи я на ГЕРБ, я на ДОСТ, я в някой арабска телевизия гост като поема отговорност за атентат в България !

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.