Над 50% са функционално неграмотните в България


Трима на всеки петима европейци и трима на всеки петима от 15-годишните са функционално неграмотни, което означава, че не може да чете добре, така че да извлича правилно информацията от различни източници, да я обработва и да взима решения, които се основават на този анализ.

У нас функционално неграмотните възрастни са над 50 %. В тази информация, която надвишава данните, която бе дала преди година доц. Илияна Гаравалова от Института по български език към БАН посочва, че развиването на грамотността трябва да започва в ранно детство. Тя смята, че е сложно да се каже какво може да се направи по въпроса в училищна възраст:

„Това е един доста сложен въпрос. Това, което ние се опитваме да направим в рамките на нашата кампания „Написаното остава, пиши правилно“, е на първо място да привлечем вниманието на българската общественост към това, че ценностите малко са изместени и то не в правилната според нас посока. Искаме да обърнем внимание на това, че да си грамотен, да владееш средствата на езика, да се изразяваш добре, е всъщност престижно, че то те прави успешен човек.

Не на последно място се стараем това да не звучи назидателно, а да бъде поднесено на учениците под формата на игра, защото, когато човек се забавлява, той усвоява нещата много по-добре и ги помни много по-дълго. Нашата кампания се реализира вече пета година, като първоначално започна под формата на провокация по софийските улици – спирахме хората, за да направят една кратка диктовка и да проверят доколко са грамотни. След това това прерасна вече в кампания, която се изявява най-вече на 24-ти май в Седмицата на четенето и Деня на езиците, но и през цялата година, защото непрекъснато получаваме покани от вече десетки градове и десетки училища в тези градове за нашите езикови игри“. Доц. Гаравалова не смята, че проблемът с липсата на грамотност може да бъде обяснен с това, че много уроци се виждат скучни на учениците:

„Смятам, че отговорността на това да си образован е лична преди всичко. Не може учителят да бъде клоун, за да може вниманието на детето да бъде привлечено към съответния урок“. През 2019 година най-големият проблем за работодателите бе именно неграмотността те дори не могат да обучат кадрите си заради неграмотността при кандидатите за работа. Друга статистика от миналата година показа, че 42 % от юношите не могат да прочетат листовка описание на лекарство и то не за сложният език или ситният шрифт, а защото са неграмотни това е опасно, защото тази неграмотност води и до летален край от глупост.

Efekt 2

Сега пандемията създаде още по-нисък контрол над учениците и броят на неграмотните продължава да расте. Това е политика на правителството най-вероятно, защото управляващите казват, че „прост човек лесно се лъже и управлява“, но ние казваме, че прост човек не можеш да управляващ и с прост човек нищо не може да се върши, той може да направи авария и да съсипе бизнес или човешки животи, но не и да създаде нещо!

Как да имаме кадри и икономика, как да има инвеститори у нас, с какъв човешки ресурс ще ги захраним? Дебилизацията на нацията е процес, това е следствие на функция на конкретните мерки от правителството на ГЕРБ! Както се казва на по-прост език „по-добре камъни да носиш с умен човек, отколкото пари да делиш с прост“!

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.