изпрати новина
Водещи новини

90% от ромите с висше заминават в чужбина

Заснемане


90 % от ромите, които завършват висше образование заминават в чужбина. Това заяви днес председател на Управителния съвет на неправителствената организация „Инди-Рома 97“ Албена Костадинова пояснявайки в детайли проекта „От неактивни млади хора на пазара на труда – до практическа професионална реализация“.

„Забелязва се напредък сред ромския етнос относно припознаване нуждата от образование и квалификация“, заяви Костадинова. Проектът дава възможност на 100 младежи от 15 до 29 години, да работят или да завършат основно образование.

„5 до 10 % от ромите, които са минали през проекти успяват да си намерят самостоятелно работа, като 50 % проявяват желание да участват в други проекти, защото им е трудно да излязат на реалния пазар на труда“, поясни главният експерт в Община „Марица“ Станислав Стайков.

„Ще дойде ден, когато бизнесът ще усети липсата на квалифицирани кадри на места, където условията на труда са тежки и няма да има дискриминация на етнически принцип.“, категорична бе Костадинова.

bulpress tv

Фирма развиваща дейност в сферата на строителството е заявила намерение да наеме 9 мъже след като завършат курса си по проекта. 70 души ще преминат 200 учебни часа по строителство или озеленяване, а 30-ма ще завършат образованието си в индивидуална форма. Обученията се извършват върху сградата на учебния център в Куклен. „Радват се, че нещо ще остане след тях и работят с желание“, заяви председателят на организацията.

Включването на неактивните младежи от Общините куклен, Перущица и Марица ще бъде на стойност 358 418 лв., като те ще получават стипендия 10 лв. за 6 учебни часа и 5 лв. за транспорт.
Източник: plovdiv.topnovini.bg
Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.