Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
изпрати новина
Водещи новини

Божидар Димитров: ЛЕВСКИ Е ФАЛШИВ ГЕРОЙ, Раздут от Иван Вазов! Истинският е инж. Шевалас – СТРОИЛ ПЪТИЩА И ЖЕЛЕЗНИЦИ КАТО БОЙКО БОРИСОВ!

Божидар Димитров: ЛЕВСКИ Е ФАЛШИВ ГЕРОЙ, Раздут от Иван Вазов! Истинският е инж. Шевалас – СТРОИЛ ПЪТИЩА И ЖЕЛЕЗНИЦИ КАТО БОЙКО БОРИСОВ!


„Васил Левски не е истински герой! Образът му е раздут и напомпан от Иван Вазов“. Това коментира историкът Божидар Димитров, по повод разрастващия се скандал с наглото охулване на Апостола от Бойко Борисов.„Само няколко години след Освобождението никой не е помнил Левски. Нито Бенковски, нито другите „балонджии“ на националното ни освобождение.

Точно в този момент най-големият български писател Иван Вазов решава, че е време да се създадат национални икони, нещо като народни „супермени“, които да укрепят националното самосъзнание на българите в прясно създадената им държава. Икони, пред които народът да се кланя, разказва историкът-въртиопашка, който от депутат в БСП преди десетина години бързо премина на страната на прясно овластената тогава ГЕРБ и даже беше министър в първия Борисов кабинет.
Така се ражда „Епопея на забравените“. И забележете, че тя се нарича „на забравените“, посочва проф. Димитров. Иван Вазов сам признава, че тези хора са забравени и той пише, за да ги героизира и рестартира като исторически субекти. И тъй като Вазов е най-големият и четен български писател тогава, от Епопеята се раждат легенди, на които се кланяме и до днес, обяснява бившият директор на НИМ, известен също с откривателството на вампири, русалки и на мощите на Йоан Кръстител.

„Априлското въстание доказва колко бутафорен герой е Левски. То се вдига от Бенковски, който се опира именно на комитетите на Левски. И какво се получава – надигат се само няколко села в Подбалкана. Турците дори не ползват армията си за потушаване на бунта. Изпращат местните черкези и башибозук, и те бъзро се оправят с няколко стотин въстаници.“ – обясни професорът.
„Забележете, че извън тия няколко села, в останалата част на България дори не са чули за въстанието. В Русе българите си отварят дюкяните и търговията си върви. В Македония няма пукнала дори една пушка“.

„В същото време, Левски е изкаран едва ли не титан на освободителното движение, който съборил Османската империя. Това е абсолютна историческа недомислица, а Иван Вазов днес можеше да е сценарист на „Жената-чудо“ или на „Отмъстителите“, посочи историкът.
След което професорът-ГЕРБаджия обясни кой е истинският герой:

„Истинският герой на България е не Левски, а далеч по-малко известния инж. Шевалас. Той е швейцарец и е строил пътища, железници и паркове. Именно той е съградил България. А днес продължител на делото му е Бойко Борисов. И ние, днешните българи трябва да оценяваме какво постига Борисов и да го подкрепяме“, завърши Димитров…
Източник: svoboden-narod.eu

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари