Бойко готви разпродажба на дипломатически имоти зад граница

Бойко готви разпродажба на дипломатически имоти зад граница


Бойко готви разпродажба на дипломатически имоти зад граница
България разполага с немалък сграден фонд зад граница и дълги години той не е управляван добре.
Това заключение направи министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин по време на парламентарния контрол.

Тя увери, че правителството работи за оптимизиране на разходите по поддръжката на сградите.
Вицепремиерът уточни, че за миналата година разходите за наеми на българските дипломатически мисии са били в размер на 6 млн. лв.
По думите ѝ има огромни посолства с малко работещи хора в тях, които могат да бъдат продадени. Освен това имало и пустеещи сгради, чиято поддръжка също струвала пари.

„Има сгради с отпаднала необходимост, които генерират големи разходи.
Получавали сме дори писма от местните власти, които ни предупреждават.
Трябва да оптимизираме сградния фонд, тъй като имаме имоти, които пустеят от 20 години, и други такива, където все още плащаме наем“, добави Захариева.

Тя даде за пример столицата на Етиопия Адис Абеба, където България разполагала с „огромно посолство, в което работят двама души“. Според нея може да се обособи малка част от сградата, която да се използва за посолство, а останалата да се продаде, като с парите да се купи нов имот в чужбина, където страната плаща наем.

Захариева допълни, че външното министерство вече има електронна програма, с която управлява имотите си в чужбина. През 2018 г. пък е бил продаден само един имот. Той се е намирал в Хага и не се е използвал от 2005 г. За него страната е взела 1.165 млн. евро.

Efekt 2

Източник: Дневник

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.