Кой пази децата ни в детските градини ?

Кой пази децата ни в детските градини ?

Вчера в детската градина… Това е обир!

Така се пее в една песен на Анимационерите, великолепна българска група от времената, когато музиката имаше някакво обществено значение. Разбира се, посланието на текста е съвсем различно от случилото се на 20 октомври в столичния квартал Павлово, но има известно отношение към така скъпия ни и мил настоящ живот. Мъж, вероятно наркозависим, нахлува посред бял ден в детска градина, скрива се в салона и след като е забелязан от учителка вади нож, грабва й дамската чанта и изчезва.

Шокирани деца, шокирани учители, шокирани и гневни родители. Новината се раздухва светакавично и обикаля информационните сайтове, новинарските емисии, сутрешните блокове, метрото, тролея, трамвая, работното място и каквото друго място се сетите. Старателно прегледах новините и за моя неизненада установих, че всичко различно от жълтите новини е криминална хроника. Самоубийства, убийства, грабежи и палежи. Всичко! И какво тогава й е специалното на тази новина, се питам? По-специалното е, че има засегнати деца.

Засегнете ли деца и бездомни кучета, тежко Ви и горко. С предимство може би са децата… макар че тук има една извратена съпричастност към уличните кучета – тези , които някои от нас е хвърлил на улицата, но това е друга тема. Да се върнем на децата, станали свидетели на зловещата случка. Какви последици може да има това върху детската психика, нужно ли е да се работи със специалист с тях или те просто ще пораснат преждевременно и ще разеберат, че Торбалан от детските приказки го има и в реалния живот, във всекидневието, ходи не с голяма торба, а с нож и може и да се отбие в детската градина. Шегата настрана, разбира се, нали споменах, че има ли деца става страшно.

Efekt 2

Следва въпрос отново с КОЙ. Кой е виновен? Пак ще трябва да попитаме институцията защо не е осигурила охрана, за Бога? Защо не е препасала училищния двор с бодлива тел, с ток? Защо не е минирала терена около оградата? Защо не се създаде още една специализирана силова структура като ДАНС, която да пази детските градини? Защо? Пак ли няма пари? Какво тогава като плащаме данъци? Пак ли закони и политическа инициатива? Защо гласуваме тогава? Прехвърляйки през главата си вчерашната случка, която сама по себе си е покъртителна и е посегателство над най-милото, се сещам за десетките, а може би и стотици случаи в САЩ, където човек, без значение ученик или не влиза в учебно заведение и воден от менталната проблемност избива десетки невинни деца. Тогава си отдъхвам и си казвам, е, една дамска чанта и уплаха, която ако се процедира правилно няма да е за цял живот. Можеше да е по-зле, можеше да е много по-зле и всичко това да се говори без капка ирония, а с печал. На всички е ясно, е че няма охрана, която да спре подобно нещо. Още повече, че голяма част от охранителите на детски градини, паркинги и училища са хора в пенсионна възраст, кибичещи на старите си кокали, за да подпомогнат „достойната“ си пенсия.

Престъпникът, вероятно е на ниво кокошкар в криминалния свят. Наркоман, дребен джебчия или комарджия. За него държавата е мащеха, както впрочем и за родителите на децата от детската градина. За него тя не е осигурила нормално съществуване, принудила го е да краде, понякога и от деца. За тях тя не е осигурила нормалните условия на сигурност в детските градини, където всеки може да влезе по всяко време. Е, повтаряме го непрекъснато, но има нещо сбъркано в тази държава, където крадецът и потърпевшите са едновременно жертва на самата нея – държавата, системата. Какво ни оставиха всъщност управляващите, освен да се заключим, да се барикадираме, да пуснем щорите, да заредим пушката и да чакаме някой да ни обясни къде всъщност е свободата, която демократичният вятър вещаеше преди повече от четвърт век? Къде точно ? Не е в детската градина, не е и на улицата, много често не е и у дома. Може би е в социалните мрежи, може би в телевизора, а може би е някаква химера, каквото беше и времето преди 1989 година.
Източник delo.bg/

Ние от Blife.eu питаме кой пази децата ни докато сме на работа ? Дали утре няма да нахълтат група въоръжени пришълци в някоя градина и как ще ги спрат няколко добре угоени лелки ? Всички се убедихме, че държавата е лош стопанин, но става дума за нашите деца и не дай се Боже да се случи нещо лошо какво правим? Иначе ако трябва да вкарате дете в детска градина кошмарите са огромни преди да се е родило се записвате, а рушветите по някога минават 6000 лева за да си запишете детето ! Днес да запишеш дете в детска градина е по-трудно отколкото да запишеш висше ! Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator