изпрати новина
Водещи новини

Николай Цонев:Управляващата партия ГЕРБ упорито продължава да лъже

Николай Цонев

Николай Цонев

Николай Цонев ГЕРБ – убиец на малките ВЕИ и на малкия бизнес
Управляващата партия ГЕРБ упорито продължава да лъже обществото и да го настройва против малките ВЕИ производители, които са си изградили централите си със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Глобите, които налага Европейската комисия на ДФ „Земеделие“ , са в следствие от некадърното управление на ГЕРБ и следва да се платят от тях самите.

В следствие на ретроактивните промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници чрез Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката /ЗЕ/ (обнародван в ДВ, брой 56 / 24.7.2015 г.) и по точно в резултат на създаването на новият § 18, производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез енергийни обекти, които са изградени със средства от национална или европейска схема за подпомагане, се оказаха в ситуация на ефективно намаление на приложимата към тях преференциална цена за изкупуване на произведената енергия с повече от 500 /петстотин/ %.

Мотивът за изменение на закона или по точно оправданието, което си измислиха от партия ГЕРБ е, че е налице двойно финансиране и съгласно писмо от Европейската комисия до ДФ „Земеделие“, държавата е заплашена със санкции в размер на над 28 млн. евро.

За близо година се изрекоха доста лъжи в общественото пространство в тази насока, като главните лъжци и досега продължават да са Васил Грудев – зам. министър на земеделието, Делян Добрев – депутат от ГЕРБ и Томислав Дончев –вицепремиер.

За щастие Бенефициентите отскоро разполагат с прословутото писмо, в което Европейската комисия по категоричен начин разяснява на фонда „Защо е незаконно финансирането по линия на програмата, а не преференциалната цена на тока“.

bulpress tv

Това означава, че глобата в размер на 28 млн. евро е административна за ДФ „Земеделие“ и е заради допуснати грешки и пропуски от фонда, а не заради преференциалната цена на Бенефициентите. Европейската комисия в писмото си не изразява становище, че е необходимо да се понижипреференциалната цена, на която се изкупува произведената електрическа енергия от ВЕИ.

По същата логика за глобите, наложени на ДФ „Земеделие“ по другите мерки, трябва ли да се връщат трактори, къщи за гости или земеделска продукция?
Бенефициентите са категорично против да плащат с фалити заради некадърността на държавните чиновници в ДФ „Земеделие“.

За съжаление управляващата партия ГЕРБ упорито продължава да лъже обществото и да го настройва против малките ВЕИ производители, които са си изградили централите със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Обезпокоителен е факта, че главният експерт в Комисията по енергетика от ГЕРБ Деян Иванов е още на държавна работа, при условие, че същият на 22.02.2016 г. в Народното събрание е предлагал на производителите, ако решат да продават фалиращите си централи, да им намери купувач.

„Жалкото е, че въпреки желанието ни за среща по темата с премиера, Борисов се е покрил и за сега няма индикация от негова страна, че той е за законността и справедливостта в държавата, която все още е част от Европейския съюз. Колко жалко за вас господин премиер.“ заяви Тихомир Тошев, който е един от потърпевшите.

Производителите на ВЕИ финансирани по ПРСР 2007-2013 г. са категорични, че глобите, които налага Европейската комисия на ДФ „Земеделие“ са в следствие от некадърното управление на ГЕРБ и следва да се платят от тях самите и предлагат от премиера Борисов, от правителството му, от ДФ „Земеделие“ и от депутатите на ГЕРБ да се съберат тези над 28 млн. евро.

Източник: frognews.bg

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.