Автомобилът на Едуард VIII ще бъде продаден за над 800 хил. долара

Автомобилът на Едуард VIII  ще бъде продаден за над 800 хил. долара

Cadillac от 1941 г., направен по поръчка за херцога на Уиндзор Едуард VIII и съпругата му Уолис Симпсън, ще бъде предложен на търг от Sotheby’s на 21 ноември. Наддаването ще мине под мотото „Изкуството на автомобила“ и ще се проведе в Ню Йорк.

Лимузината е наречена “Херцогинята” и е била използвана от двойката цели 11 години. Предварителната й оценка достига 800 хиляди долара, а херцогът е платил за кадилака 14 хиляди долара. „Херцогинята“ му е била докарана в „Уолдорф Астория“, където живее.

Това е и най-скъпата кола, конструирана от General Motors през онази година и притежава уникални черти – поставка за чадър, специално радио, кутия за пури. Отличава се с европейски дизайн, който не е типичен за колите на GM през тази ера.

Efekt 2

Елегантен профил и черен монограм – всяко докосване до тази кола е уникално, а усещането е допълнително подсилено от розовата тапицерия, четирите кутии за бижута и сатенените пердета.

На документите за собственост има подпис на Уиндзорския херцог. Сегашният собственик е Морган Мърфи, специалист по храните от Алабама. Той го намерил в барака до трактор в Тексас през 2005 г.

Едуард VIII абдикира през декември 1936 г., след като е заемал трона по-малко от година, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Решението му е предизвикало конституционална криза във Великобритания, но същевременно любовната история остава една от най-известните и значителни за XX век.

Мястото му на трона е заето от брат му Алберт (под името Джордж V), баща на кралица Елизабет II.

Източник: dnes.bg

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator