Бъдещето на Асад ще се реши в Китай

Бъдещето на Асад ще се реши в Китай

Китай кани правителството и опозицията в Сирия на преговори

Китай ще покани представители на сирийското правителство и опозицията да посетят Пекин в опит да се подпомогне мирния процес в страната, заяви в понеделник китайското министерство на външните работи, предаде „Ройтерс“.

Съветът за сигурност на ООН в петък единодушно одобри резолюция, подкрепяща международна пътна карта за сирийския мирен процес, рядка проява на единство сред членовете на съвета за конфликта, който е отнел живота на повече от четвърт милион души.

Efekt 2

Говорителят на китайското външно министерство Хонг Лей, позовавайки се на коментари на външния министър Уанг Й в ООН през уикенда, заяви, че Китай „скоро“ ще покани на посещение представители на сирийското правителство и опозиционните фигури.

Това е част от усилията на Китай за конструктивна роля в насърчаването на политическо решение на кризата, допълни Хонг, без да даде повече подробности.

Китай е бил посещаван от представители на двете страни в конфликта и преди, но до момента не взима голяма роля в намирането на решение за кризата.

Докато разчита на региона за доставките на петрол, Китай предпочита да оставя близкоизточната дипломация на другите постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, а именно Съединените щати, Великобритания, Франция и Русия.

В петък Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция в подкрепа на мирен план за Сирия, предвиждащ властите и опозицията да започнат преговори следващия месец.

Русия като основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад заедно с Китай досега налагаше вето на всички подкрепяни от Запада резолюции за налагане на санкции срещу режима в Дамаск.

Текстът призовава генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да събере страните в сирийския конфликт възможно най-скоро, ориентировъчно в началото на януари, на мирни преговори, които да бъдат водени на основата на Женевското комюнике и на решенията на Международната група в подкрепа на Сирия (т.нар. Виенски процес). Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура прогнозира, че е реалистично поканите да бъдат изпратени през първите дни на следващия месец, а самите преговори да започнат между неговата среда и край.

Предвидено е този процес да доведе в срок от 6 месеца до установяване на авторитетно и включващо всички групи управление, което да не е доминирано от никоя религиозна общност, както и до договаряне на график за изготвяне на нова конституция. Свободни и честни избори трябва да бъдат произведени под надзора на ООН до 18 месеца след приемането на основния закон.

Резолюцията призовава враждуващите страни да спрат да атакуват цивилни и да работят за прекратяване на огъня. В същото време тя признава, че мирният процес няма да сложи край на конфликта, тъй като в него участват и терористични групировки като „Ислямска държава“ и сирийският клон на „Ал Кайда“ – „Джебхат ан Нусра“.

Резолюцията не споменава и най-спорния въпрос, който е основна спънка пред дипломатическите усилия за решаване на конфликта – политическото бъдеще на Асад. Тя се ограничава да каже, че преходът ще бъде дело на самите сирийци, като подчертава, че „сирийският народ ще реши бъдещето на Сирия“.
Източник: vidinvest.com/

Ние от Blife.eu ще споменем, само че според нас бъдещето на Асад ще се реши в Китай ! Китай е силен международен икономически и мощен играч на световната сцена. Каква ще е позицията на този голям играч ние можем да се досетим – на скоро Китай се освободи от всичките ценни книжа на Америка ! Според един от последните доклади преди дни в САЩ пък Китай бе определена като заплаха за САЩ!

Различните заглавия в пресата говорят, че Китай е готова да изпрати 1000 морски пехотинци в Сирия! Както и за Китайски и руски кораби в Берингово море ! Време бе Китай да застане твърдо на масата на диалога ако пък не Китай е ядрена сила, която е избрала своят съюзник в евентуалната трета световна ВОЙНА !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.