Вижте къде е най-голямата военна и терористична база на ИД и „Ал-Кайда” в Европа.

Вижте къде е най-голямата военна и терористична база на ИД и „Ал-Кайда” в Европа.
Вижте къде е най-голямата военна и терористична база на ИД и „Ал-Кайда” в Европа.

ДЖЕВАД ГАЛИЯШЕВИЧ: КОМАНДНИЯТ ЦЕНТЪР НА ИД Е НА БАЛКАНИТЕ

В интервю за Радио България Джевад Галияшевич обяснява от кои кръгове ИД набира терористи в тази балканска страна
„Ислямска държава” вербува предимно хора с радикални религиозни възгледи. На радикализиране са особено податливи лица, склонни към фанатизъм. Според мен твърдението, че терористите произхождат предимно от най-бедните социални слоеве е повърхностно. Ако това беше вярно, терористите щяха да са изключително много, защото по света има много бедни хора.

В Босна и Херцеговина има три източника за набиране на терористи. Единият са някои измежду останалите членове на бивш военен отряд, извършвал престъпления по време на войната в Босна (1982-1985), които сега вербуват терористи. Друг източник е „Исламска омладина” („Ислямска младеж”), организация, обвинена за участие в атентата от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, поради което бе забранена през 2002 г.
Тя обаче продължи да съществува под формата на неправителствена организация, която разполага със собствено информационно издание и интернет портали. Немалка роля играят и разузнавателните служби на Саудитска Арабия, Турция и Иран. Всички те действат с подкрепата на политическия елит на БиХ и на част от мюсюлманска общност в страната. Босна всъщност е най-голямата военна и терористична база на ИД и „Ал-Кайда” в Европа.
Dzhevat-Galyashevich-rta-e1461667469843

Efekt 2

Тези организации купуват земя в района на хърватско-босненската граница и около Сараево, а според твърденията на самата мюсюлманска общност в Босна има 64 бази, в които се извършват различни видове военна и невоенна подготовка. Част от тези млади босненци впоследствие се изпращат в Сирия и в други страни.

Да, разбира се, че съществува опасност от тези среди да произлязат организатори на терористични нападения на Балканите. Ако погледнете най-големите терористични нападения от последните 20 години, ще видите, че лица от БиХ или хора с босненско гражданство са участвали като директни изпълнители в много терористични актове.
БиХ е страна силно разделена на етнически принцип, която не е в състояние да решава сама проблемите си, а освен това е подложена на натиск по посока радикализация. Тъй като терористичните нападения винаги кореспондират с нечии геополитически интереси, можем да наблюдаваме дестабилизация на Македония и евентуално на Сърбия.

Европа няма адекватен отговор на тази опасност. Обменът на информация между разузнавателните служби по-скоро прикрива неспособността да се приложат класическите процедури за сигурност. Ако вече сте идентифицирали радикални идеологии на определена територия, вие сте длъжни да приложите легитимна държавна репресия и да пресечете тяхното разпространение. Освен това трябва да забраните дейността на организации, проповядващи религиозен екстремизъм.

Или най-малкото да поставите под наблюдение членовете на тези организации. Също така трябва да възпрепятствате тяхното финансиране, да пресечете каналите им за пропаганда и по този начин да им попречите да вербуват нови младежи. Такива мерки не се предприемат нито в Западна Европа, нито на Балканите. Европа сякаш сама не желае собственото си добро. Идеите тези хора да бъдат интегрирани, превъзпитани или ресоциализирани, според мен са безсмислени.

Европа пипа много меко. Това е така, защото липсва общ консенсус по този въпрос, както и политическа воля да се засили противодействието срещу терористичната опасност както на външните граници, така и вътре в самите европейски страни.

По-рано «Сънди Мирър» съобщи, че терористичната групировка Ислямска държава има база в сърцето на Европа, а терористите тайно изкупуват земя в отдалечени и слабо населени райони в Босна и Херцеговина (БиХ).

Също по-рано Джевад Галияшевич, експерт по борба с тероризма от Босна, заяви пред сръбска новинарска агенция, че оперативният и команден център на Ислямска държава на Балканите се намира в Сараево, откъдето се ръководят терористичните операции в Европа.

Източник: bgr.news-front.info

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.