В разговора на Путин стана ясно кой е тайнственият събеседник за Сирия

В разговора на Путин стана ясно кой е тайнственият събеседник за Сирия

В общуването чрез телефонна конференция днес между руския президент Владимир Путин и европеските лидери в последния момент се включи и премиерът на Италия Матео Ренци.

Разговорите, в които участваха още Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Дейвид Камерън, се състояха в навечерието на планираните за 9 март междусирийски преговори в Женева, предаде РИА Новости. Основната тема на телефонната конференция стана спазването на режима на прекратяване на огъня, който встъпи в сила на 27 февруари.Лидерите на четирите най-големи страни в Западна Европа – Великобритания, Германия, Италия и Франция – казаха на руския президент Владимир Путин, че крехкото примирие в Сирия трябва да бъде използвано за осигуряване на траен мир без президента Башар Асад, съобщи говорителка на британския премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Бих искала да подчертая още веднъж, че ангажиментът за спазване на примирието бе потвърдено като ключово послание от руския президент: само атаки срещу ДАЕШ (презрителното арабско име за “Ислямска държава” -бел.ред.) и “Фронт ал Нусра”, заяви германският канцлер Ангела Меркел в петък на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд.

Efekt 2

Тя визира подкрепения от САЩ и Русия план за прекратяване на враждебните действия в Сирия, изключващи групировките “Ислямска държава” и “Фронт ал Нусра”.

Меркел каза, че в понеделник ще продължат разговорите на ЕС с Турция за ограничаване на мигрантския поток.

В телефонна конференция Камерън, Меркел, Оланд, италианският премиер Матео Ренци и руският президент Владимир Путин са изразили общо мнение, че прекратяването на огъня трябва да се закрепи, каза от своя страна говорителка на британския премиер.

“Главното, на което европейските лидери наблегнаха пред Путин, бе удовлетворението им, че крехкото примирие засега се спазва”, каза тя пред репортери в Лондон. “Ние трябва да използваме тази позитивна динамика с цел да се даде импулс на преговорите, за да можем да преминем от примирие към по-траен и устойчив мир чрез политически преход без Асад”, добави тя.

РИА Новости допълва, че в хода на разговора всички европейски лидери са се съгласили с това, че политическият процес в Сирия трябва да започне час по-скоро, но се разминаха в становищата си за насрочените за април парламентарни избори. Владимир Путин е изразил увереност, че те няма да попречат на мирния процес, но президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че самата идея  за провеждането им е провокационна.

Източник: www.blitz.bg/

Ние от Blife.eu ще продължим да следим случващото и да Ви информираме !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.