Г Е Р Безумие

Г Е Р Безумие

Въпреки критиките на повечето партии, ГЕРБ и АБВ приеха новия ветеринарен закон

Безумни текстове в новия закон за ветеринаромедицинската дейност са предвидили вносителите от земеделското министерство, респективно – Министерският съвет.  Ораторите от почти всички парламентарни групи без ГЕРБ изсипаха куп критики по адрес на закона и бяха категорични, че той не подрежда нещата в бранша, нито пък гарантира човешкото здраве и това на животните, а създава тотален хаос в системата.

Докато законът въвежда забрана за отглеждане на животни, без да са преминали програмата за профилактика, в същото време се разрешава такива да се даряват за храна на социалнослаби.

Efekt 2

Рисковите животни ще се отнемат в полза на държавата, включително и ако не отговарят на изискванията за идентификация, и ще се предоставят безвъзмездно на хранителни банки и социални домове. Допуснато е евентуално безумие като някаква опция да се насочват към “съответните обекти за обезвреждане”.

Така излиза, че рискови животни, които може да са здрави в момента, но да са били изложени на зараза от бруцелоза, шап или син език, ще могат да бъдат сготвени в тенджерите и сервирани в трапезарии за социалнослаби,

например, или в домове за сираци и изоставени деца.

“Да отнемаш рискови и болни животни, които може, например, да са заразени с бруцелоза, и ти това животно да го насочваш за храна в социални домове – аз питам те какво целят? Да убиват хора, които са счели за непотребни?! Или да се разтоварят от социални помощи. Но това е изключително несериозно”,

коментира пред Канал 3 депутатът от ПФ Димитър Байрактаров.

Той посочи още, че законът е внесен набързо – на 23 ноември е внесен в парламента, на 24 -ти е разгледан от извънредна земеделска комисия, на 25-ти е вече в програмата на НС за седмицата, а днес е приет на първо четене пленарната зала. “Това е закон, който ще създаде страхотен хаос”, предупреди Байрактаров. Той нарече новия закон за ветеринаромедицинска дейност “шедьовър в негативна посока”. В него има изключителни недомислици – като се започне от безумие и липсата изобщо на дефиниция за ветеринаромедицинско заведение.

От новия закон е отпаднал още и списъкът с най-опасните заразни заболявания като син език, бруцелоза, шап, трихинелоза, за които се извършва профилактика,

а в същото време е въведен 3-годишен план за профилактична дейност без никакво пояснение и с пожелателен характер, отчете депутатът.

От БСП разкритикуваха високите санкции срещу ветеринарите. “На всяка стъпка санкции – от 5 хил. до 20 хил. “, възмути се соцдепутатката Светла Бъчварова,

която посочи, че няма как за 48 часа ветеринарните лекари да отчетат направена проверка за идентификация на животните в електронната система на Българска безопасност на храните, защото, освен другото, на много места по селата няма и интернет.

Бъчварова намери за нелепо записания в закона 3-годишен профилактичен план, защото това изобщо не било предвидено за финансиране в бюджета.

Кой ще плаща, попитаха по адрес на тази и други мерки, предвидени в закона, повечето участници в дебатите. “На всеки два месеца ветеринарите ще трябва да правят профилактични прегледи, а ако не го направят, следват санкции, но не пише кой плаща?”, разкритикува още Бъчварова.

Тя заключи, че очевидно всичко ще се пише на гърба на фермера. “Една ферма, натоварена с 20-25 процента разходи, не може да издържи на конкуренцията. Законът да се върне на поправителен”, отсече социалистката.

Въпреки че АБВ подкрепи закона, проф. Антон Станков не спести куп недостатъци на закона и настоя те да се коригират между първо и второ четене. Станков напомни, че сред проблемите е и липсата на екарисажи, които сега са само два, и то все в Североизточна България на фона цели 16, функционирали до 1990 г. Сред забележките му беше и тази, че държавните органи и чиновници се разтоварват прекомерно от задължения, а се натоварват ветеринарите.

Против закона монолитно гласува БСП, а останалите групи, без ГЕРБ и АБВ, също не го подкрепиха , като масово се въздържаха.

Сред въздържалите се бяха ДПС, част от реформаторите, БДЦ, Патриотичният фронт и “Атака”. Гласовете на мандатоносителя обаче стигнаха и така с 89 “за”, 15 “против” и 31 “въздържал се” законът мина на първо четене.
Автор: Ива Капкова
Източник: kanal3.bg/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.