Да очакваме ли ядрена война според Хенри Кисинджър

 Да очакваме ли ядрена война според Хенри Кисинджър

Хенри Кисинджър, който от моя гледна точка до този момент си остава най-мъдрият външнополитически анализатор, тези дни публикува в “Уолстрийт джърнъл” статия под заглавие „Как да се спаси Близкият Изток от колапс“.Днес тази тя бива подробно анализирана в целия свят

Ключовата мисъл в статията на Кисинджър е: „Ако в Близкия Изток трайно се разположи ядрено оръжие, катастрофалният изход ще се окаже неизбежен.“

Обама и Европа току-що връчиха на Иран ключа към производството на ядрено оръжие. Саудитска Арабия се опитва да намери доставчик, готов да ѝ продава ядрено оръжие. Пакистан продава такова. Нима вече не сме стъпили на територията на „неизбежната катастрофа“?

Нашите ненормални либерали се понесоха по това гробище, за да защитят Обама. Следващият президент обаче няма да има този шанс.Путин неодавна каза, че американските чиновници имат в главите си тесто вместо мозъци“, и това не са напразни обиди.

Efekt 2

В началото на своята статия Кисинджър пише за краха на баланса на силите в Близкия Изток. И като се има пред вид, че той пише дълги и сложни анализи, най-добре е да се съсредоточим върху някои от основните идеи, изложени от него.
1. „С навлизането на Русия в Сирия геополитическата структура, съществувала в продължение на четири десетилетия, рухна.“
2. Четири арабски държави престанаха да функционират: Либия, Сирия, Ирак и Йемен. Всички те са подложени на риска да бъдат превзети от терористическата организация ИДИЛ, която се стремит да стане глобален халифат, живеещ по законите на шариата.
3. САЩ и Западът се нуждаят от разумна стратегия. В момента те нямат такава.
4. Иран да бъде считана за нормална държава е все едно желаното да се приема за реално. С времето той може да стане такава държава. Но сега Иран „е застанал на пътя, водещ към Армагедон“.

Израел, като повечето държави в света, се оказа попаднал във водовъртеж и именно затова Русия предприе безпрецедентна военна интервенция в Сирия.Путин защитава преди всичко Русия.
1. „Докато ИДИЛ съществува и продължава да контролира определена географска територия, тя ще поддържа напрежението в Близкия Изток… Унищожаването на ИДИЛ е по-неотложно от свалянето на Башар Асад.“
2. „САЩ вече допуснаха военното участие на Русия в тези събития.“ (Владимир Путин предложи да се създаде нов съюз между Русия и Запада по подобие на алианса от времето на Втората световна война.)
При общата липса на воля на Запада и в условията на стратегическа прозрачност на действията на Путин такъв алианс би могъл да даде добри резултати. Кисинджър не споменава за това, но Путин следи внимателно как джихадистските сили се приближават все повече и повече до неговите южни граници и ядреното оръжие на Русия.

Путин се издигна до собствения си връх, сражавайки се с чеченските джихадисти – по безжалостен руски начин. Днес хиляди чеченци се вляха в редовете на ИДИЛ в Ирак и Сирия и е напълно възможно скоро тези хора да се върнат в Русия или Чечения. Представете си, че на вашите граници се окажат хиляди фанатизирани камикадзета и ще разберете преценката на Москва за настоящата ситуация в света.

Изводът: За да се избегне „катастрофата“ от горещата ядрена надпревара в Близкия Изток, е необходим съюз между Запада и Русия, който, възможно е, би спасил света.

Оригиналът на публикацията: Henry Kissinger: Is nuclear catastrophe inevitable?

Превод Елена Дюлгерова Източник: svetoven.pogled.info/news/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.