Забрана на ГМО

Забрана на ГМО

19 страни от Европейския съюз поискаха забрана на ГМО

Деветнадесет страни, членуващи в Европейския съюз, в крайна сметка се обединиха и поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на генно-модифицирани култури (ГМО) на тяхна територия. За целта се предлага приложението на нов европейски закон, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от АФП. По силата на приета неотдавна директива 28-те имаха право до 3 октомври 2015 г. да поискат забраната върху отглеждането на ГМО култури на тяхна територия, които досега бяха със статут разрешени или тепърва предстоеше тяхното разрешение. Словения, Малта, Люксембург и Дания изпратиха такива молби в последната минута. Другите, които направиха това по-рано, са България, Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва и Италия. Великобритания отправи такава молба за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а Белгия – за Валония, уточни Европейската комисия. В момента царевицата МОН 810 е единствената ГМО култура, разрешена в ЕС, и тя се отглежда в Испания, Португалия в по-малка степен в Чехия. Осем молби за отглеждането на ГМО са подадени в момента в ЕС, а сред тях и и искането за подновяване на разрешителното за МОН 810. По четири от тях Европейската служба по сигурността на храните е дала положителен отговор, а останалите четири все още се анализират, уточни Еврокомисията.
Автор: Николай Тонев
източник: delo.bg

Ние от Blife.eu казваме, че трябва и да се забрани вносът на ГМО зеленчуци и плодове към Европейският съюз. Вече в търговската мрежа избираме между ГМО или ГМО ! Ние още си спомняме истинският вкус на старите домати и плодове, но децата ни надали ще знаят разликата ! Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Efekt 2
Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

от administrator