Карлово на Бунт махат Турските имена на улици и сгради !

Карлово на Бунт махат Турските имена на улици и сгради !

Общински съветници от Карлово са внесли предложение да се преименуват местности и улици в града, които носят турски имена.Жителите на града обаче не са съвсем съгласни да се сменят имената в района, защото са свикнали с тях. 82-годишният Христо Войняговски даде пример с водопада Сучурум. Според него няма да звучи добре на български, тъй като превода е „хвърчаща вода.

 

По думите му карловци са свикнали и с името на местността Беш Бунар – в превод „петте извора”. Той е съгласен да се преименува Амджик Бунар, защото преводът е нецензурна дума.„Идеята за смяна на турските имена не е нова – още през 2011 г. колегите от НФСБ внесоха такова предложение за имената в Бургаско, то беше прието и сега всички местности са с български имена”, коментира общинският съветник от НФСБ Андон Андонов, който е вносител на предложението за преименуване.

Efekt 2

По думите му имената са били насилствено сменени и никой не е питал българите дали ги искат.

Дори да ги променим, никой няма да задължи хората да знаят новите имена, но моите деца ще знаят българските имена, а не турските

По принцип идеята е патриотична и хубава, но като чисто адм акт това би довело до объркване на хората, смята председателят на общинския съвет в Карлово Теодор Шойлеков.

Източници : nakratko.bg и bTV

Ние от Blife.eu подкрепяме Карловци, а това трябва да бъде и тон за песен за всички общини и области !

Да не забравяме думите на Аспарух „Тук ще бъде България КАЗАХ” !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.