Катя Ташева : урок по родолюбие

Катя Ташева : урок по родолюбие


Днес 03.03.2016г. на стената на страницата във Фб  Само за Истински Българи получихме една история възкръснала от едни забравени времена, идваща да ни напомни какво забравяме днес !
Нарекохме я Урок по родолюбие !
Ето и целият текст публикуваме го без редакторска намеса :

Честваме днес Освобождението на България. Аз го чествам като Освобождението ни от турско робство, защото…имам моята лична
История на кръвта ми
Мисля за прабаба ми Катерина.На нея са ме кръстили. С надеждата нейната сила и дух да наследя, казваше баща ми. Не знам дали ги нося, още се проверявам.Тя, прабаба ми Катерина, доживя до стоте години без един бял косъм, а как не е побеляла, как не се е поболяла? Седем-осемгодишна е била по време на Клането в Батак. Когато башибозукът тръгва да пали къща след къща /голямата сеч в черквата продължава, а реката, Стара река, вече тече кървава/, баща ѝ я захлупва с една разсъхнала се каца на двора и отсича: „Катерино, каквото и да видиш, каквото и да чуеш, ще мълчиш и оттук да не мърдаш!“…И тя чува неистовите писъци на майка си и братчетата си, вижда през процепите на разсъхналите се дъски отрязаната глава на баща си, усеща мириса на пушек и кръв, но стои няма и вцепенена…Как са я намерили, кой я е открил – не помни. Свестява се в близката горичка сред други бягащи хора, но не може да говори, в продължение на година звук не излиза от гърлото ѝ. Отглеждат я оцелели роднини, пораства, жени се за поп Димитър. Прадядо ми е от религиозно потекло с традиции – негов чичо е игумен Йосиф, известен като архимандрит Йосиф Строителя, построил след големия пожар през 1833 година Рилския манастир във вида му, в който го познаваме днес, а следващият игумен на манастира е племенникът му Кирил /братовчед на прадядо ми/, духовен наставник на Левски, подстригал го за дякон и дал му монашеското име Игнатий. Знаем, че Левски не намира упование в религията, друго е неговото верую и се нарича Свобода за Родината, но всички тези духовници намират по-късно утеха в него.
Влизали ли сте в стара баташка къща? Сякаш някаква магия има там. Огромен салон на втория кат – с чамов под, който се търка с керемида, за да грее като слънчев залез, разположените почти в кръг врати на одаите и по-малките вратички на множество долапи и най-накрая – скосеният отвор на стълбището, който се затваря с капак и по който в къщата на баба се пързаляхме до прокъсване на всяка дрешка по нас…Откъде идеше това усещане за тайнственост? Имаше една Стая, която баба постоянно държеше под ключ ,никого не пускаше вътре и това не ни даваше мира…
…Играехме на криеница и се бяхме притаили в един долап, когато чухме превъртането на ключа във вратата на Стаята. Стихнахме още повече за минута или две, но после любопитството ни изстреля навън. Вратата беше широко отворена, а срещу нея на бялата стена висяха портретите на Левски и Ботев. Баба сваляше увехналите цветя от тях и ги заменяше с току-що откъснати, които беше донесла в котленце с вода. После запали кандилото, нагласено между двата портрета, падна на колене и замръзна. „Моли се “ – прошепна сестра ми. Внезапно, без да се обръща и без да е дала вид досега, че ни е усетила, баба каза: „Елате тук. Тия са най святите люде на България – и посочи двата портрета. – Левски е Исус Христос и Ботев е брат му. Те да са ви Господа, на тях да се молите, на тях да се уповавате.“ После топна едно цвете в котлето, напръска ни с него, положи ръце на главите ни и ни прекръсти. Изпитах огромно вълнение, което не можех да си обясня. Късно, доста по-късно, вече пораснала достатъчно, си дадох сметка, че баба ни е посветила в нейния рицарски орден – на последователите на Левски и Ботев. Без да ѝ мигне окото, прабаба ми Катерина, попската жена от семейство на духовници, с оня акт пренаписа Светото писание и ми даде първия истински урок по родолюбие, издигнато в религиозен култ.

swswsqaswswsws

Efekt 2

Ние от Blife.eu публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Ние от Blife.eu можем само да помогнем този урок да достигне до повече хора, да разплаче повече души и да докосне повече сърца !
Прекланяме се до нозе пред паметта на всички загинали за освобождението на България от Турско Робство !
И нека помним делата им, и нека следваме заветите им, и нека да Бъде България! Докато ни има и помним няма да угасне кандилото пред иконата на Бог и Дякона !

Екипът на Blife.eu Ви Умолява споделяйте, преписвайте, разказвайте тази истинска история и други подобни като нея на децата си! Нека идните знаят, а именно на тях ще се крепи Бъдещето и нека знаят кой е приятел и кой враг, нека от уста на уста де с шепот, де с вик тази история обиколи колкото се може повече сърца !
Нека Господ Бог ни пази и сега и винаги, и во веки веков!
България над всичко и всички! АМИН!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.