Масово протести в цялата страна с лекари, миньори и таксиджии

Масово протести в цялата страна с лекари, миньори и таксиджии

След протеста на полицаите, които и утре се канят да окупират Орлов мост и жълтите павета, в готовност да изразят гнева си са таксиметровите шофьори, а също лекарите и миньорите

Под въпрос е подписването на Националния рамков договор между лекарите и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за предстоящата 2016-та година. Това може да стане повод и за лекарски протести у нас, съобщи News. bg.

Повод за недоволството на лекарите са вкарани преходни и заключителни разпоредби в Закона за бюджета на НЗОК, с които се правят и сериозни промени в Закона за здравното осигуряване. Едно от тези изменения е даването възможност Надзорният съвет на Здравната каса да променя цените и посоките на финансирането на лечебните заведения по собствено решение.

Efekt 2

Лекарите са убедени, че с новите текстове се ликвидира и договорното начало. “Ако тези членове не бъдат коригирани или отменени от Закона за бюджета на НЗОК, то Българският лекарски съюз (БЛС) няма да подпише рамковия договор”, обяви на пресконференция председателят на съюза д-р Венцислав Грозев. Той обясни, че сериозно притеснение буди и подходът за въвеждане на промените, който изважда от обсъждането на разпределението на средствата за болнична помощ БЛС. Именно заради това ако този подход не се промени, лекарите заплашиха, че може да се стигне включително и до протестни действия.

Междувременно КТ „Подкрепа” и нейните структури призоваха за протестни действия за спасяването на енергетиката в страната и гарантиране на националната сигурност. Членовете на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа” и Синдикална миньорска федерация „Подкрепа” са обсъдили усложнената ситуация, в която се намират енергетиката и въгледобивът в страната, както и тежкото състояние на „Мини Марица – изток” ЕАД.

Те изтъкват, че многократно са информирали за проблемите, които съществуват и създават социално напрежение в бранша, както и че рефлектират със страшна сила върху най-голямото държавно въгледобивно дружество, а именно „Мини Марица – изток” ЕАД. Синдикалистите изтъкват, че неритмичното плащане между предприятията в енергетиката води до невъзможност за изпълнение на различните програми в дружеството. В резултат на това пък изплащането на работните заплати се осъществява посредством неблагоприятни за дружеството заеми и концесии.
Източник: spodeli.eu/

Ние от Blife.eu ще подкрепим протестът на лекарите и фармацевтите също и ще подкрепим и таксиджиите както и всички миньори! Има слухове, че някой от учителските съсловия искат да протестират също ! Има ли сектор в България, който да не е засегнат, има ли ? Питаме къде са синдикатите, къде ?

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.