Най-популярният лик на планетата

Най-популярният лик на планетата

Символът на свободата може да има само едно изображение и това е на Че Гевара!

Той е олицетворение на идеалите за свободният човек ! Неговият лик е най-разспространеното лице от десетилетия насам ! Мнозина казват ЧЕ една птичка пролет не прави, а  ние ще кажем ЧЕ прави и това се случило някога в Куба може да се случи и в нашата страна стига от народните среди да излезе някой достатъчно отдаден на свободата и на борбата за нея ! Той ще бъде последван от не малък брой хора който искат да разскъсат оковите на икономическото робство хора, който са готови да променят България в името на децата си, в името на едно ново бъдеще в което мафията няма да има власт над съдбите Ви! В което политическото статукво няма да съществува.

До тук за революционите въздишки! Акцентът в тази статия е как едно щрак на фотоапарата улавя един миг от животът на неуловимият Че Гевара и как този мига уловил неговият лик се възпроизвежда на всевъзможни комерсиални продукти и така десетилетия наред, поколения след поколения знаят кой е „ЧЕ „! Една снимка просто една снимка на Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна по-известен под псевдонима си Че Гевара или за най-кратко казано ЧЕ !

Efekt 2

Той е Аржентински и кубински революционер, политик, лекар,дипломат, лидер на партизански движения в Латинска Америка и Африка и един от ръководителите на Кубинската революция. Но за целият свят той си остава „ЧЕ”. Много хора носят фланелки с ликът му и имат негови плакати на стените си без да знаят за Ернесто след завземане на властта в Куба през 1959 година, когато е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления.

Той също така създава трудово-възпитателни лагери. Заема различни важни постове в правителството на Куба – президент на националната банка, главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили и дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба. Да убил е много хора но в коя война не умират хора така е във всяка революция се плаща с цената на човешки животи от двете сътрани на барикадата цената е една и съща човешкият живот !

Затова и статията ни е насочена върху едната фотография на направена от Алберто Корда, която ще се превърне в най-разспостраненият лик на планетата! През 1965 година се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и заминава най-напред за Конго, а след това за Боливия където се опитва неуспешно да помогне на революционната партизанска борба и да разпали нови социални революции. Две години по-късно е заловен от ЦРУ при специална военна операция и е убит.

Тленните му останки са открити едва след 30 години и са пренесени в Куба. Още приживе името на Че Гевара става легендарно, а образът му (най-вече благодарение на фотографията, направена от Алберто Корда през 1960 година) – един от най-разпознаваемите. Смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в универсален символ на революционните движения, контракултурата и бунта срещу социалните неправди. До ден днешен името и делата му са предмет на много спорове, противоречия и страсти. Някои го считат за герой и светец, а други за убиец и престъпник.

Че Гевара остава една от най-влиятелните фигури в историята на човечеството – за него са написани биографии, спомени, книги, есета, песни и филми. Снимката, направена от Алберто Корда, често е обявявана за „най-известната фотография в света“ и за „символ на XX-ти век“ Вижте филмът в подкрепа на това което Ви казваме :

Ние от Blife.eu ще добавим, че много преди да се роди Ернесто по Българските земи има едно друго име което за нас Българите е символът на свободата и това е името на Васил Левски !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.