Обзор на егейският конфликт

Обзор на егейският конфликт

Русия каза на Турция: Там, където съм аз, ти трябва да се криеш!

Инцидентът с егейският конфликт между руския патрулен кораб „Сметливи” и турският риболовен кораб е изключително опасен, той показва колко сериозна е кризата в отношенията между двете страни, според гръцките медии.

Инцидентът в Егейско море, при който руските моряци бяха принудени да открият предупредителен огън, за да предотвратят сблъсъка с турски риболовен кораб, стана водеща новина за медиите в южната ни съседка и излезе на върха в онлайн изданията, придава Пик.

Efekt 2

“Горещ епизод”

„Горещ епизод” – така е описан инцидентът от повечето издания.

Русия и Турция отново в окопите. Москва предупреди Анкара след „боя” в Егейско море: Вашите действия ще имат последствия”, пише newsit.gr., цитиран от РИА”Новости”.

Турция и Русия преживяват най-тежката криза в отношенията си след края на Студената война. Всичко започна на 24 ноември, когато руски военен самолет бе свален от турски военен изтребител. След това Русия въведе санкции срещуТурция, които са насочени основно към туристическата индустрия, енергетиката, строителството и селското стопанство”, пише изданието.

“Напрежение в Егейско море: руски огън срещу турски кораб“, такова е заглавието пък на вестникарска статия в кипърския вестник „Филелефтерос”, който подробно предава информацията на руското военно ведомство за инцидента.

Телевизионният канал Skai припомня, че това е вторият инцидент между Русия и Турция, след като турците свалиха руски самолет.

“Руският военен кораб „Сметливи”, който откри предупредителен огън срещу турския риболовен кораб, участва във войната срещу „Ислямска държава”, отбелязва CNNGreece.

Телевизионният канал „Алфа” също свързва инцидента с руската военна операция срещу джихадистите в Сирия.

“Последва много рязко предупреждение от страна на руските военни към военното аташе на Турция. Анкара бе предупредена за сериозните последствия в случай на действия срещу руските военни, които участват в операции срещу международния тероризъм в Сирия”, отбелязва наблюдателят.

Телевизионният канал напомня за обвиненията по адрес на турския президент Реджеп Ердоган за причастност към контрабандата на петрол от терористите и към нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Ирак от Турция.

Въпросът ще бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН, а хиляди иракчани протестират открито срещу турската военна инвазия, отбелязва „Алфа”.

Наблюдателят смята, че с началото на военните операции срещу ИД и увеличаването на руската военноморска група в Средиземно море, Турция се оказа на практика блокирана. Армения, Сирия, Ирак – тези страни са недоволни от политиката на Анкара срещу тях.

С разгръщането на ракетния комплекс С-400 се установява контрол върху въздушното пространство и турската военна авиация не може да извършва операции в Сирия.

“По същество днешният силен отговор срещу турския риболовен кораб казва на Турция: “Там, където съм аз, ти трябва да се криеш!”, предполага наблюдателят.

Според него, след като Гърция получи преди 15 години системите С-300 от Кипър, Турция се е обръщала към Москва с молба да и продаде свои С-300 или С-400, за да ги постави по крайбрежието. „В момента C-300 от Крит обкръжават Турция.

Анкара искаше да постави свои системи и да обкръжи Гърция. Руснаците не им дадоха C-300″, каза журналистът.

Според него е много важно Русия да помага на Гърция да поддържа в готово за бой състояние C-300 на остров Крит.

Телевизионният канал споделя надеждата, че следват дипломатически стъпки за деескалация на напрежението.

“Начинът на действие на Турция

Гръцките военни са много разтревожени от инцидента и не го смятат за обикновено произшествие, казва за РИА”Новости” политически коментатор в един от най-големите гръцки вестници, позовавайки се на разговори с военните.

“Турският риболовен кораб се е движил към таран, без да отговаря на сигналните ракети, на исканията да промени курса. Едва предупредителната стрелба от страна на руските военни го е принудила да измени курса си. „Сметливи” се е намирал в международни води на 13,5 мили от гръцкия остров Лемнос, близо до входа в проливите (Дарданелите, бел.ред.), посочва наблюдателят. Той каза, че някои гръцки медии съобщават, че е бил открит артилерийски огън, но в такъв случай риболовният кораб би потънал.

Според гръцкият коментатор, руският кораб е бил на котва в района, защото е имал прикритие от въздуха от противовъздушния комплекс С-400.

Турците знаят, че там има щит на противовъздушната отбрана и са действали по този начин”.

Това е много сериозен инцидент. Според оценките ще има и други подобни инциденти. Турция се опитва да предизвика военен конфликт и да въвлече НАТО. Турците искат сблъсък и ще се постараят да направят това следващия път”, казва той.

“Страхуваме се от нови такива провокации на Турция с цел да въвлече НАТО. Ние в Гърция всеки ден виждаме такива действия във въздуха и в морето. Това е много сериозно. Руските военни са се държали много сдържано. Но провокациите може да се повторят”, смята събеседникът на агенцията.

Източник: www.dunavmost.bg/

Ние от Blife.eu си задаваме следните въпроси:
Дали НАТО чрез Турция съзнателно иска да влезе във война с Русия? Или Турция обзета от манията да прекрой европейската карта с помощта на милионите мюсюлмани в Европа  и се взема толкова на сериозно, че си позволява да предизвиква Русия?

А може и да сценарият да е Американски като е обещано огромно парче от разпадащата се Европа на Турция? Със сигурност негласната подкрепа на САЩ към Турция прозира в арогантното и поведение не само към Русия, но и с изнудването на Европа за сваляне на визите, което ще отприщи много милиони мюсюлмани към превземането на Европейска територия, а България ще е една от първите жертви на възраждането на новата Турска империя! Това е обзор на егейският конфликт според пресата !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.