Помните ли първата си кола ЛАДА ?

ЛАДА
Помните ли първата си кола ЛАДА ?

ЛАДА – половин век на пазара !
На 20 юли се навършиха почти половин век от създаването на АВТОВАЗ!

Медиите премълчаха тази годишнина, макар че тези автомобили още се срещат по улиците в България напомняйки за едни други времена !

Вече се навърши половин век от създаването на ОАО АВТОВАЗ.
Точно преди 50 години е прието правителствено постановление за строителство на автомобилен завод в град Толиати, а за генерален директор е назначен Виктор Николаевич Поляков.

Efekt 2

Заводът е строен от цялата страна, плановете са били да се построи за 6 години, но всъщност всичко става готово за три и половина.
Още през 1970-а от конвейера на ВАЗ слизат първите 6 автомобила .

Руският президент Владимир Путин отбелязва в поздравителна телеграма до колектива:
“Юбилеят е голямо и значимо събитие за сътрудниците и ветераните на Волжския автозавод, за отечественото автомобилестроене като цяло.

С право можете да се гордеете с поколенията си предшественици – инженери, конструктори, работници, които винаги са се трудилисъвестно, държали са високо планката на качеството, смело са внедрявали напредничави технологии и новаторски решения.

Важно е че сегашният колектив на АВТОВАЗ грижливо пази традициите на творчески съзидателен труд, открива нови хоризонти и реализира перспективни проекти, неуклонно повишава конкурентоспособноста на произвежданата продукциа, отличаваща се със съвременни характеристики, надежност и екологичност”.

Президентът на ОАО «АВТОВАЗ» Никола Мор отбелязва в поздравлението си : “днес времената за завода не са леки, но резервът от здравина, който се насъбрали през тези 50 години, както и всестранната подръжка на федералните и регионални власти, и на акционерите ни – Алианса Renault-Nissan и корпорацията Ростех, ни позволява уверенно да гледаме в бъдещето и планомерно да увеличаваме делът на LADA на руския и експортния пазар.

Имаме всичко за да сме успешни – професионален състав, фундаментални компетенции, съвременно, конкурентно производство, нови продукти и най-главното – голямо желание за работа”.

За цялата си история автозаводът в Толиати е направил над 28,5 милиона коли от 40 различни серийни модела. Сред бестселъроите са ВАЗ-2101 и ВАЗ-2106, продажбите на всеки от които надхвърлят четири милиона. Семейство LADA Samara стигна 5-милионен тираж. Легендарния всъдеход LADA 4х4 преодоля 2-милионната бариера. Днешният успех на LADA осигуряват новите модели Vesta и XRAY. LADA Vesta е в ТОП-5 на най-продаваните модели в Русия, а LADA XRAY е в ТОП-20.

В 2008-а АВТОВАЗ влезе в състава на алианса Рено-Ниссан и в сета е най-голямото му предприятие в Русия и един от най-големите автозаводи в света.

Работи се на пълен цикъл с необподимите производства – металургическо, пресово, производство на пластмасови изделия, технологично оборудване, двигатели, шасита, предавателни кутии, линии за заварка, боядисване и монтаж.

Предприятието има собствен Научно-технически център – уникален в мащаба на Русия комплекс, позволяващ ий осъществяването на пълен цикъл създаване на автомобил – от идеята до подготовката за серийно производство. АВТОВАЗ е единственият от 46-е завода на алианса, пускащ в пълен цикъл автомобили от четири марки – LADA, Renault, Nissan и Datsun.Днес LADA е представена с 20 модела и модификации в пазарните класове В, В+, SUV и LCV.

Празнуването на юбилея на АВТОВАЗ ще продължи 4 години, а кулминацията ще е на 19 април 2020-а, когато ще е 50-летието от пускането на първия автомобил.
Източник: auto-press.net

Ние от Blife.eu шеговити Ви питаме спомняте ли си първата кола?
Питаме и дали си спомняте колко години се чакаше за такава кола ?
Сега нови коли продават във всеки по-голям град, но няма опашки нещо не ги купувате, защо ли ?
Още се срещат 30-40 годишни Ладички по разбитите пътища вярно да служат на стопаните си !

Макар и новите Лади да са модерни и съвременни автомобили Лада ще остане символ на Руското автомобилостроене, което бе автомобилната мечта на не едно поколение от едни отминали времена, времена за който можем да си спомняме само с въздишка !

Истината е, че всичко лошо за което са Ви казвали за Комунизмът се оказа истина, но и всичко лошо, което ни казваха през Комунизма за Капитализмът се оказа далеч по-лошо !
Сега носталгията по малкото зло си отива лека по лека както ни поглъща бедността и болестите и се топим като народ и нация и
само Ладичките тук-таме ни напомнят за едни отминали далеч по-хубави и спокойни времена !

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.