Правителството ЛЪЖЕ ! С европари си купуват медиен комфорт !

Правителството ЛЪЖЕ ! С европари си купуват медиен комфорт !
Правителството ЛЪЖЕ ! С европари си купуват медиен комфорт !

Правителството било спряло парите за медии, ама… друг път
От началото на годината кабинетът е раздал почти милион лева на избрани телевизии и радиа
Преди четири месеца вицепремиерът, който отговаря за европейските фондове – Томислав Дончев, обяви, че правителството е наложило мораториум върху изплащането на пари по европейските програми на медии без търг и конкурс. Повод за това изказване станаха обвиненията, че с парите по комуникационните планове на оперативните програми правителството си купува медиен комфорт.

“Текат едни интриги, че властта си купувала медиен комфорт. Това, разбира се, не е истина”, каза в края на март вицепремиерът Дончев.

Тогава вицепремиерът обяви, че правителството ще започне обществен дебат дали тези пари не пораждали зависимост и в редакционното съдържание.

Efekt 2

“Когато този дебат протече, могат да бъдат възстановени плащанията”, зарече се тогава Дончев.

Да, ама не, както казваше покойният колега Петко Бочаров. Парите не само че отново вървят към избрани медии, но и никога не са били спирани. Дори и в момента, когато вицепремиерът Дончев твърдеше това от телевизионния екран. Това показват публикуваните справки за изпълнение на комуникационните планове по оперативните програми.

ВЛАСТТА ЩЕ ПИТА МЕДИИ, НА КОИТО ДАВА ПАРИ, ДАЛИ ГИ КАРА ДА Я ХВАЛЯТ

От началото на годината до края на месец юни само по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, която е към Министерството на труда и социалната политика, са били платени 625 476 лева и 50 стотинки. Най-голям дял от тях са отишли в националните телевизии бТВ, Нова и БНТ, но сред щастливците са също радиостанциите The Voice, Джаз ФМ, ФМ плюс, БГ радио и Дарик радио.

Ето изплатените суми по ОП “Развитие на човешките ресурси” от началото на годината:

бТВ медия груп – 170 825,85 лв. томислав дончев

Нова броудкастинг груп – 145 614 лв.

БНТ – 123 360 лв.

Дарик радио – 39 312 лв.

БНР – 34 145,4 лв.

Метрорадио (БГ радио) – 30 545,42 лв.

Си Джей (Джаз ФМ) – 23 446,8 лв.

Радио Експрес (The Voice) – 19 332,6 лв.

Болкан броудкастинг (ФМ плюс) – 15 559,43 лв.

Фокус нунти (радио Фокус) – 11 232 лв.

България ОН ЕР – 7 303 лв.

Радио К2 – 4 800 лв.

Другите оперативни програми тази година не са активни в директното плащане на медии. Открояват се само 150 000 лева, които оперативна програма “Околна среда” към Министерството на околната среда и водите е изплатило на фирмата “Глобал фрейм”, която е продуцент на предаването “Господари на ефира”. В отчета е описано за какво точно да похарчени тези пари:

“Отстъпване на изключителните права за използване на мини спектакъла “Яко е да си еко” посредством осигуряване на 6 представления на спектакъла на актьорите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, създаване на видео и аудио клип с участието на Димитър Рачков, ведно с правата за излъчването на клиповете в електронните медии, предоставяне на права за използване на клиповете до края на 2017 г., и права за използване на кадри от видео клипа за създаване на печатни рекламно-информационни материали за публикуване в печатни и електронни медии, външна и вътрешна реклама”, пише в отчета.

Договорът за участието на Зуека и Рачков е подписан на 9 май и почти веднага е изплатен.

От останалите разходи прави впечатление добрата успеваемост на фирма “БГМАП”, която е сключила договори с програмите “Околна среда” и “Регионално развитие” за изработване на рекламни материали на обща стойност до 660 хиляди лева, от които обаче все още няма нищо платено, показва справката.

Народното събрание прие нов Закон за обществените поръчки, в който остави вратичката парите за радио и телевизия да бъдат директно договаряни и да не се налага организирането на публичен търг за тях.

И ЕДНИ 7 МИЛИОНА ЗА МЕДИИ. ДА СИ ХАРЧАТ

В края на миналата 2015 г. властта ударно изплати почти 4 милиона лева на същия списък от телевизии и радиа, а за цялата минала година сумата достигна 7 милиона лева. От влизането на България в Европейския съюз по този механизъм от правителството към определени медии са били преведени почти 100 милиона лева.
Източник: clubz.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.