Проф. Николай Радулов: България трябва да спре да пуска бежанци през границите си

Проф. Николай Радулов: България трябва да спре да пуска бежанци през границите си

Има ясна връзка между емигрантския поток и терористичните актове, смята експертът по сигурността

Проф. Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, експерт е по национална сигурност. Бил е секретар на МВР в правителството на ОДС, с министър Богомил Бонев. Потърсихме експертното му мнение за терористичния акт в Париж и евентуалните последици.

– Г-н Радулов, каква е равносметката ви за атентата в Париж?

Efekt 2

– Очевидно е, че Ислямска държава след поредния удар върху неин отговорен член, както многократно се е случвало досега, е извършила поредния атентат. Атакува се Париж, защото нивото на опасността е по-голямо, когато се случва в столици като Париж. В конкретика, какво се е случило, вече видяхме от подробното отразяване на всички световни медии, но сега трябва да мислим какво следва от тук нататък. Факт е, че на всеки удар, който се нанася с бомби, Ислямаска държава отговаря с терористичен акт.

Вчера имаше съобщение, че е ликвидиран един от ръководителите на Ислямска държава. С оглед на минали такива случаи е очаквано да има отново терористичен акт някъде из Европа. Очевидно е, че докато не бъде ликвидирана Ислямска държава ,терористичните актове няма да спрат. Винаги има връзка между Ислямска държава, терористичните актове и бежанския поток. Случващото се в Париж не би било възможно без икономическата поддръжка на Ислямска държава, защото подготовката, логистичната подкрепа и оръжието струват пари, особено когато се закупуват на черния пазар. Стана ясно, че извършителите, които са били добре организирани са имали необходимата финансова подкрепа.

– Защо точно Париж?

– Париж е символ на Европа и много често се употребява определението на френската столица като сърцето на стария континент. Очевидно е, че това е терористичен акт, който цели голяма гласност и има причина. Преди около две седмици френски самолети бомбардираха една от инсталациите за петрол, ползвана от Ислямска държава. Терористичната организация събира пари, за да поддържа военизираните си формирования чрез тези пари, най-вероятно е счела, че това е опит за спиране на нейната организационната й дейност. Всъщност, всички знаем колко пари се акумулират от продажбата на горива, контрабанда с оръжие. Всичко това захранва Ислямска държава. Като че ли това е първият опит да се бомбардират петролни инсталации и следователно това бърка в джоба на терористите. Естествено, целта е на първо място да се внуши ужас на хората, второ – да се удари такава цел, която да има голям отзвук и трето – да покаже на френските власти да не нарушават интересите на терористичната държава.

– Много политически лидери дадоха изявления. Изненадан ли сте от нечии реакции?

– Политиците изговориха това, което се каза и от анализатори, журналисти. До момента не им се струваше, че е дошло времето за по-активна дейност за прекратяване на геополитическите различия. Правилният подход е първо да се ликвидира Ислямска държава и чак след това да се помисли как да се действа в Близкия изток. Идеята, която вчера беше лансирана, първо да се спрат военните действия и да се направи коалиция, след което да се направят свободни избори, отдалечава много възможността да се справим с тероризма. Това ще се проточи във времето минимум 6 месеца и създава възможност за още атентати. Всеки един от ударите е все по-всеобхватен и по-кървав от предходния. Време е за сухопътни акции на място и не да бъде изтласкана Ислямска държава, а да бъде унищожена. Общо взето въпреки всичките теории за мобилността й, знаковите централи много добре знаят къде се намира и е напълно възможно в една международна операция с подготвени войски. Това е начинът да се реши въпросът с огромните мигрантски вълни и тероризма в Европа.

– Смятате ли, че неправилната политика спрямо емигрантската вълна е причина за зачестилите терористични атентати?

– Тези неща са свързани и ясно пролича при идентификацията на извършителите. Двама от тях са били свързани с емигрантската вълна и са били регистрирани в лагери, което посочва първопричината.

– Къде е България в конфликта? Има ли опасност за страната ни?

– Когато става дума за противодействие на тероризма, това е общоевропейски въпрос и всички трябва да са обединени. Когато се водят такива действия винаги има заплаха. Страната ни трябва да отбранява границите си. Терористичните организации се захранват от бежанския поток и каналджийството. България трябва да спре да пуска бежанци през границите си. Според официални данни се очакват над 300 хил. души, а неофициално се говори, че те ще достигнат около милион. В огромни маси биха се изгубили следите на цялата терористична армия, тоест Ислямска държава може да се вмъкне сред потока от хора, търсещи убежище.

Атентатът в Париж затишие пред буря ли е? Да очакваме ли жертви и в други европейски столици?

– Фактът, че в Берлин и в Лондон веднага се вдигна нивото на антитерористичната готовност, говори ясно за това, че няма европейска столица, която е в безопасност.
Източник: www.kmeta.bg/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.