Руската църква реже Вартоломей – не приема Всеправославният събор да е в Турция

Руската църква реже Вартоломей - не приема Всеправославният събор да е в Турция

Един от най-важните дипломатически въпроси на православните църкви за 2016 г., който има геополитически измерения, е предложението за свикване на Свети и велик всеправославен събор, какъвто не се e провеждал от 9-ти век

Първоначалната идея е съборът да се състои в Истанбул, където е седалището на Константиполоската патриаршия, оглавявана от Вселенския патриарх Вартоломей. В поредицата от предсъборни съвещания на този етап остават редица открити въпроси, включително за мястото на събора. Ситуацията се усложни допълнително от непремерените амбиции на Вартоломей да доминира в православния свят – нещо, което не съответства нито на каноните на православието, нито на неговия статут на глава на една от многото автокефални православни църкви, който само символично е “пръв между равни”. Изострянето на отношенията между Турция и Русия след вероломното нападение над изпълняващия антитерористична мисия руски самолет от страна на турските военновъздушни сили, допълнително създаде напрежение спрямо идеята Всеправославния събор да се състои на турска територия.

Нежеланието на Руската православна църква съборът да се проведе в Турция беше демонстрирано отчетливо и на заседанието на Светия синод на Руската църква през последните дни. “В решенията на днешното съвещание на Синода е изразена загриженост, че в хода на кореспонденцията между предстоятелите на Константинополската и Руската православни църкви не бе постигнато съгласие по важни въпроси за подготовката на Всеправославния събор”, съобщи досегашният председател на синодалния Информационен отдел и сега завеждащ новосъздадения Отдел по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда на пресконференция, цитиран от православния сайт Двери.бг.

Efekt 2

През октомври председателят на синодалния Отдел за външноцърковни връзки Волоколамски митрополит Иларион заяви, че през януари в Истанбул трябва да се състои съвещание на предстоятелите на поместните Православни църкви, посветено на подготовката на Всеправославния събор. Тогава митрополит Иларион отбеляза също, че подготовката на събора все още е далеч от приключване и датата на неговото провеждане е неизвестна.
Източник: hashtag-bg.com/

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.