Френски вестник: Демографският срив в ЕС е голям, в България е най-зле

Френски вестник: Демографският срив в ЕС е голям, в България е най-зле


Населението на континента намалява и застарява, по-малко бебета се раждат, отколкото хора умират
Броят на ражданията във Франция и в Европа намалява застрашително, но най-тежко е положението в България. Това предупреждава електронното издание на френския вестник “Економи матен”, като цитира данни на Националния статистически институт на Франция, предаде Дарик. По данни на Евростат, която се позовава на националната статистика, населението на България се стопило с над 43 000 души за година.

Ражданията във Франция са отбелязали спад от 2% в сравнение спрямо 2015 г., а самата 2015 г. е отбелязала спад от 2,7% спрямо предишната 2014 г. Ако тази негативна тенденция се запази, възможно е през 2017 г. във Франция да се родят под 730 000 бебета.

Все още няма данни за 2016 г. за целия Европейски съюз. Данните за 2015 г. обаче са притеснителни за европейците – малко над 5 милиона бебета са се родили за изминалата година срещу 5,2 милиона починали граждани в ЕС, пише още изданието.

Efekt 2

Френската медия посочва като най-сериозен демографския проблем в България, където при само 70 000 новородени бебета за миналата година, броят на починалите българи е 110 000 души.
Този дисбаланс обаче е налице и в редица други европейски страни, отбелязва изданието и дава като пример Германия, къдено новородените за миналата година са с било 200 000 по-малко от починалите хора. В Италия пък отрицателната разлика възлиза на 160 000 души в полза на смъртните случаи. В Гърция, Румъния, Португалия и Унгария също билиа “на червено” в демографско отношение.

“Дефицитът” на ражданията е по-тежък от бюджетния и е в пряка връзка с него, коментира изданието. И пресмята, че след няколко десетилетия населението на Италия – при сегашните тенденции, би спаднало до 55 милиона души, много от които ще са старци. Не е ясно как те ще могат да връщат дългове, натрупани от 60 милиона души, при по-нисък дял на работоспособното население, отбелязва “Економи матен”.
Източник: inews.bg

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.