Москва обвини Вашингтон в нарушаване суверенитета на Сирия

photo_verybig_108929


САЩ ли е новата международна жандармерия ?
Появата на американските военнослужещи в Сирия без съгласието на Дамаск, според Москва, е нарушаване на сирийския суверенитет.
Русия е загрижена от присъствието на американски военнослужещи в Сирия без съгласуване с Дамаск, заяви Министерството на външните работи на Русия. „Това е нарушение на суверенитета на Сирия“, заяви пред ТАСС зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Руският дипломат подчерта, че такава оценка по-рано е дал официален Дамаск.

Министерството на външните работи на Сирия заяви, че „с безпокойство са посрещнали съобщението за пребиваването на 150 американски войници в района на Румейлан в Сирия. Сирийската Арабска Република осъжда тази агресия, явяваща се опасна инвазия и нарушение на сирийския суверенитет“.

На 25 април президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че в Сирия ще бъдат изпратени 250 военнослужещи за подпомагане на американските съюзници в борбата им с екстремистката групировка „Ислямска държава“. Според Обама американските военни няма да участват в бойни действия, а ще се заемат с подготовка на местните сили.us_marines_rtrq1kd_b

Два дни по-късно 150 американски военни пристигнаха в контролирания от кюрдите град Румейлан в североизточна Сирия. Тогава заместник министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов заяви, че американските военни се намират незаконно в Сирия.
Държавният департамент обвинява Асад

Efekt 2

Оценка на действията на САЩ дадоха и в Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия. Според началника на ведомството Валерий Герасимов оглавяваната от САЩ международна коалиция с действията си в Сирия нарушава „всички канони“ на международното право. „Нашите подразделения в Сирия се намират там на законни основания и по молба на правителството на суверенна държава, което не може да бъде казано за международната коалиция, която де юре нарушава всички канони на международното право“, цитира ТАСС руския военен.

В Държавния департамент на САЩ не се съгласиха с тези оценки. Представителят на департамента Джон Кирби, който беше помолен да коментира изявлението на руското външно министерство, не отрече факта, че САЩ не се стремят да получат разрешение от сирийските власти. Според думите му подобна позиция на Съединените щати е свързана с това, че режимът на президента на Сирия Башар Асад извършва агресия срещу сирийците. „…Намирам върховна ирония във факта, че нашите стъпки са наречени нагъл акт на агресия, когато те продължават да използват газ против собствения си народ и според съобщенията са бомбардирали болница в Алепо. Това са истинските нагли актове на агресия против собствените граждани“, заяви американският чиновник.

philip_breedlove_rtr3o279_b
Нарушение на международното право

Русия не за първи път заявява, че действията на САЩ и техните съюзници в Сирия са незаконни. В същото време това не пречи на Москва да продължава да си сътрудничи с Вашингтон по сирийската ситуация. Сергей Рябков, като заяви за нарушенията на сирийския суверенитет от САЩ, каза също така, че контактите по линия на министерствата на отбраната на РФ и САЩ „вървят всеки ден, всички въпроси се обсъждат“.

Както отбелязва военният експерт и главен редактор на изданието „Арсеналът на Отечеството“ Виктор Мураховски, от страна на Русия изявленията за нарушаване на сирийския суверенитет са обосновани, но това не означава, че РФ „ще противодейства по някакъв начин на това“. Москва просто констатира факта за нарушение на международното право. Някакви практически действия по този въпрос може да предприеме само Дамаск, но и той се намира в сложна ситуация.

Това е свързано с факта, че коалицията оглавявана от САЩ, както и местните им съюзници, води борба с радикалните ислямистки сили, макар и не толкова активна, колкото правителствените сили и ВКС на Русия. В конкретния случай САЩ помагат на кюрдските формирования, които, макар и настроени против президента Асад, воюват с „Ислямска държава“.
Източник:bulpress.info

Ние от Blife.eu  ще добавим, че Американското правителство не се нуждае от разрешението на която и да е страна за да струпа армия и войски на нейна територия и да извършва военни действия каквито и както то прецени!

САЩ се държат като международна жандармерия !

Да Ви припомним, че благодарение на ГЕРБ  те имат бази у нас и военни части, и много, много военна техника !

Дали сме под окупация, преценете сами ?

 

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

 

 

 

 

 

 

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.