Анализът на ИСА и коментарът на Blife.eu

Анализът на ИСА и коментарът Blife.eu

Институт за стратегии и анализи (ИСА): Влиза ли България в правителствена криза в края на 2015-а?

Налага се мнението, че правителството има максимален хоризонт до президентските избори през ноември 2016-а. Предсрочните избори изглеждат неизбежни. Въпросът вече не е дали ще ги има, а кога.

Институтит за стратегии и анализи (ИСА) публикува месечния си анализ за декември 2015, както и прогнозите си за следващата година.

Efekt 2

ОСНОВНИ ИЗВОДИ

За първи път от съставянето на коалиционното управление, правителството попада в толкова сериозна криза. Всичко това на фона на отчетените от партньорите във властта внушителни резултати на наскоро провелия се местен вот.

Налага се мнението, че правителството има максимален хоризонт до президентските избори през ноември 2016-а.Предсрочните избори изглеждат неизбежни. 

Политическият дебат не се води от политическите субекти, а от главния прокурор и председателя на ВКС. Това е резултат отидейния вакуум и липсата на реална опозиция, от които страда българската политика в момента. Отворилият се огромен идеен политически вакуум тепърва ще бъде запълван.

Продължава делегитимацията на този политически елит и политическите институции, които управлява.

Три от парламентарните коалиции (РБ, ПФ, БДЦ) все още съществуват единствено на базата на компромис, на борбата кой ще вземе марката и на рестриктивния парламентарен правилник, който не допуска създаването на нови парламентарни групи.

Коалиционната конструкция е нестабилна поради разнородния характер на формациите в нея и липсата на обща цел, която да задава посоката на управлението. Ясно личи безпринципният характер на управлението.

България е самотна в рамките на ЕС и региона. Тя остана без стратегически партньори вътре в рамките на Съюза. Но същевременно отчитаме рязко увеличаване на интереса към България поради миграционния натиск и географското място на страната. България става ключова държава за охраната на общите европейски граници.

ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

Отношенията в управляващото мнозинство могат да се определят като силно напрегнати. Съвкупният брой на партиите от коалициите, формиращи парламентарното мнозинство на правителството, минава числото 40. Това прави настроенията разнопосочни и непредвидими. Огромното мнозинство, което може да се мобилизира за прокарването на дадено решение в Народното събрание, е проблемно само по себе си. То е илюзорно. Хетерогенният му характер го определя като взривоопасно.

При сблъсъка Бойко Борисов – Радан Кънев пролича колко по-обигран е министър-председателят при боравенето с технологията на властта. Чрез различни лостове той де факто разцепи ДСБ.

Формулирана цел на блока бе и прерастването му в „единна политическа формация“, което при дълбоките разделителни линии в съюза и разрасналото се напрежение вече изглежда невъзможно. Битката оттук-нататък ще се води за марката „Реформаторски блок“.

ДСБ се очерта като партия на перманентния компромис, последван от разочарование и публичен скандал. Твърдата игра на Радан Кънев бе единственият възможен изход в ситуация, в която се оказа системният губещ.

Очерта се доминация на ВМРО в рамките на коалицията Патриотичен фронт. АБВ се показва като най-лоялният и безпроблемен партньор на ГЕРБ.

БСП не печели от кризата сред управляващите. Тя не може да реализира нито една опозиционна политика, не притиска управляващите.

ИСА отчита ускоряване на вътрешнопартийната динамика в БСП и ДПС. През пролетта и в двете формации предстоят отчетно-изборни форуми, на които ще се разглежда лидерският въпрос в тях. След проведените местни избори наблюдаваме напрежение и в двете партии, предвид получените резултати.

Лютви Местан втвърди тона за предсрочни избори. Въпросът вече е не дали ще се проведат изборите, а кога. Новият момент е, че той изрази позицията, че промените в съдебната власт могат да се извършат само от Велико народно събрание.

При партийните субекти в настоящия момент големият риск е едно Велико народно събрание да се превърне в сбор от анонимни депутати, които нямат интелектуален и социален потенциал да изградят визия да държавата за десетилетия напред.

Самата ситуация в държавата не изключва и предизвикване на избори вследствие на напрежение от страна на улицата. Всеки ден страната се събужда и си ляга с някакъв протест. Множеството малки и средни протести са всекидневие (полицаи, майки, еколози, протестъри, магистрати, шофьори, музейни и библиотечни работници, винопроизводители и други). Уникалното е, че за първи път имаме протести на служители на МВР (срещу реформата в МВР) и на съдии в тоги (срещу прокурорската квота в съдебната реформа).

Политическата ситуация, която може да се определи като кризисна, липсата на идеи и политика, създава идеалната среда за антисистемно говорене и действия. Вакуумът, който отчита ИСА, е притегателен център за всеки, който иска да се включи в политиката.
Засега Слави Трифонов не прави директно политическа заявка, но начина по който разгръща кампанията си, посланията му, ходовете, показват наличие на политическа заявка. Трифонов се очертава като новия антисистемен играч. Той улавя нарастващ обществен ресурс, който търси политическо представителство. Под въпрос остава потенциалът му за реализация на управленски модел, политическа програма, секторна визия, кадрови ресурси. Няма представен управленски екип.

ВЕЧЕ СМЕ В ПРЕЗИДЕНТСКА КАМПАНИЯ

Вероятността президентът Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат вече клони към нула. Прогнозата на Института за стратегии и анализи е, че през 2016-а сегашният президент няма да е сред номинираните за следващите пет години на „Дондуков“ 2. Кандидатурата му става все по-рискована, тъй като Плевнелиев губи обществено доверие, свеждайки функциите на президентската институция до говорител на интересите на една велика сила.

Борисов намекна, че може да се кандидатира за президент, ако реформаторите продължават „да клатят властта“. Към момента евентуална негова кандидатура няма алтернатива на българската политическа сцена.
Източник: epicenter.bg/

Ние от Blife.eu ще добавим, че опозиция в момента няма и няма как сами БСП и Атака да направят кой знае какво! Електората на БСП е в напреднала възраст и не е толкова деен ! Атака пък има малък ресурс, но за сметка на това черпи от русофилските среди нови симпатизанти, а войната в Сирия и международната политика на Русия кара медиите всекидневно да експонират темата Русия и това спомага на Атака да се разрасне! ДПС уж трябва да са опозиция, но те умело подкрепят ГЕРБ от създаването му, a фактите са налице всеки ден пред Вас! Грабежът на КТБ си спомнете кой депутат казва, че муха и банка с вестник се убиват !

Нима този същият депутат сега собственик на най-големите вестници и електронни медии да не подкрепя ГЕРБ и персонално Бойко Борисов.Та същите тези медии унищожават реформаторският блок и да припомним кой даде тон за песен за Рада Дълбоката и хоп като опозиция ще строим магистрали !

Сега ДПС щавят територията, която са владеели някога ДСБ –Реформаторският блок ! Кой раздава постовете във властта ли, а нищо не се е променило ? АБВ ще се прицелят в президентското кресло считайки го тяхно по наследство, но ако погаленият се кандидатира може и да не успеят да направят Калфин държавна глава, но въпреки всичко ще продължават да късат плът от партията столетница !

Подценяват ролята на Слави Трифонов той има всички белези да мине процентите на Барековата формация и той ще запее песента на без цензура само че по-професионално, защото е шоумен на тънките струни на неговият бенд и ще се усети вибрацията “И АЗ МРАЗЯ БОЙКО” с мелодия “Искам да се промени нещо затова и на мен ми писна да гледам как едни и същи Ви лъжат”, но късопаметните избиратели сигурно са забравили, че в неговото предаване години наред се канеха политици, а това не беше ли слугинаж към статуквото, вярно иронизираше ги в сценки, но нима това не бе пак поръчково !

Следват Нова Алтернатива – партията на Николай Цонев тези който първи казаха СТИГА ТОЛКОВА, което днес други изричат! Тази партия вече изгради структурите си по места с ядро на военни хора, който знаят какво е ред и дисциплина от хора с чувство за дълг към Родината си, умерени патриоти, който тихомълком работят и не се бият в гърдите, че са Патриоти и не развяват знамена и не палят такива ! До тук добре, но те скочиха против статуквото и медийната машина ги игнорира! Игнорират ги и институциите и все пак те имат шанс да влязат на мястото на Татяна Дончева и Светльо Витков!

След това са крайните формации тези който обикалят страната с мотори и знамена, тези който поставят венци на Шипка, тези който са готови да запалят пожарът и да скочат в огъня и там се вижда обединения на всички такива формации както и няколко НПО-та и много лидери ще успеят ли тези хайдути да си изберат Апостол, който да ги поведе. Не се знае Истинските герои се раждат по време на битка, а тя май предстой !

Предстои в Януари БСП ще поиска вот на недоверие на правителството и точно тогава ще има още няколко фактора ще дойде студът, а с него нечувани до сега големите сметки за ток и парно и народът пак ще излезе и ще ги помете! Макар че има и по-лош сценарий, който може да изкара още хора – ако Бойко пак реши да покаже, че властта извъобще не му е цел и хвърли мандата на втората партия ДПС да направи правителство и тогава онези малките дето палят знамена сигурно ще започнат да палят и офиси и знай ли човек ако задуха силен вятър от Изток и пожарът се разнесе бързо из страната може наистина да се възроди една нова България излизаща от пепелищата с нова визия и ценности !

И както е казал един политик по който въздишат по-възрастните избиратели навсякъде по всяко време има митингов матерял! Весела и щастлива Коледа и помнете по Коледа и след това стават чудеса ! Това е анализът на (ИСА) и коментарът Blife.eu! Има много за дописване, допишете сами !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.