Атанас Зафиров: Питам ДАНС проверява ли Ненчев?

Атанас Зафиров: Питам ДАНС проверява ли Ненчев?

Ето какво написа на стената си във Фейсбук депутатът Атанас Зафиров! Публикуваме целият текст без редакторска намеса:

Атанас Зафиров: Питам ДАНС проверява ли Ненчев?

В последния парламентарен ден преди коледната ваканция внесох в деловодството на Народното събрание писмен въпрос до военния министър. Питам, защо след като в договора е записано, че 20 дни след гласуване на сделката от парламента, Варшава ще предостави на българските ВВС два РД-33, двигателите още не са пристигнали. Интересувам се каква е причината и има ли това връзка с проверката на ДАНС и прокуратурата за евентуални правонарушения, свързани с ремонта на МиГ-овете ни в Полша.

Efekt 2

Ето какво излезе в пресата по темата:

До 29 декември трябва да пристигнат моторите на изтребителите, твърдят от МО Ненчев трепери, пред провал е сделката за МиГ-овете ни

Страх от провал на полската сделката с двигатели за МиГ-овете тресе Николай Ненчев, научи Епицентър.бг. В последния парламентарен ден преди коледната ваканция народният представител от БСП Атанас Зафиров внесе в деловодството на Народното събрание писмен въпрос до военния министър. Той пита защо след като в договора е записано, че 20 дни след гласуване на сделката от парламента, Варшава ще предостави на българските ВВС два РД-33, двигателите още не са пристигнали. „Интересувам се каква е причината. Не е изключено проверката на ДАНС и прокуратурата за правонарушения, свързани с ремонта на МиГ-овете ни в Полша да са причина за забавянето“, допусна Зафиров.

Преди дни стана ясно, че Софийска градска прокуратура е разпоредила проверка по жалба на Ромил Златанов. Ако данните в сигнала бъдат потвърдени, срещу военния министър Николай Ненчев най-вероятно ще започне наказателно производство. Държавното обвинение е дало указания на ДАНС. В тях е записано следното:

1. Да се изясни в цялост първопричината, обстоятелствата, условията, процедурата за вземане решение за ремонт,компетентните органи, реда за това, етапа на същата. За тази цел от МС, МО и други да се изискат съответните документи, становища, преписки. Да се изясни дали конкретни договори са сключени, с кого, кога, при какви условия, в резултат на чие решение и след каква процедура. Да се изясни дали има данни за нарушения и какви, в какво се изразяват същите, дали процедурата е приключила и какви са резултатите.
2. Дасе снемат обяснения/сведения от лицата, за които се изясни, че са компетентни и имат информация, относима към предмета на проверката.
3. Да се изясни дали следва да се извършат съвместни проверки с други структури, които могат да окажат експертиза или друга помощ при изясняване на обстоятелства, сочени в доклада – например АДФИ, АОП, НАП и др.
4. Да се приложат справки за ръководен състав, длъжностни лица, вземали решения и извършвали значима дейност по случая през разглеждания период

Указан е и срок за проверката – шейсет дни. Постоновлението на прокурор Д. Пиронева е от 11 ноември 2015 г. Това осначава, че проверката трябва да приключи до 11 януари 2016 г.

Пред Епицентър.бг представителят на РСК „МиГ“ за България Александър Алексанров съобщи, че от представители на полската частна фирма, която ще ремонтира изтребителите ни и миналата седмица са ходили в Русия за резервни части и за пореден път получили отказ.

От военно министерство публично не признават притесненията си. Пресаташето на  ведомството Даниел Стефанов увери: „Двата двигателя трябва да дойдат до 29 декември.“ Той обясни, че срокът от 20 дни за доставката им тече не от гласуването в пленарна зала, а от публикуването на ратификацията в Държавен вестник, т.е. от 9 декември.

Депутатите са категорични, че са гласували друго – срокът тече от приемането на ратификацията от парламента. Това означава, че двата полски двигатели е трябвало да пристигнат до 17 декември.
Източник: epicenter.bg/

Ние от Blife.eu казваме, че ако това Министерство на Отбраната се намираше НЕ на ул. “Дякон Игнатий” № 3, в гр.София, а в Букурещ, Румъния този министър заедно с екипът му отдавна щеше да излежава присъдата си! Ние ще следим поредният международен скандал в който се замеси името на България благодарение на Ненчев! Надяваме се и Атанас Зафиров да ни осветли какъв отговор е получил !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.