Вижте кого погреба Русия

Вижте кого погреба Русия

На 9-ти декември почина вижте кой: ПОЧИНА ПОСЛЕДНИЯТ УЧАСТНИК В ЩУРМА НА РАЙХСТАГА ПРЕЗ 1945

Послед­ният участ­ник в щурма на Райхс­тага през про­летта на 1945 година Нико­лай Беляев почина на 93-​годишна въз­раст в Санкт Петербург.

Беляев е пред­вож­дал леген­дар­ния 756-​ти полк — този на раз­уз­на­ва­чите, които първи нахлули в Райхс­тага и издиг­нали Знамето на побе­дата на купола, заедно с вои­ните Его­ров и Кан­та­рия. По сте­ните на герман­ския пар­ламент все още има автографи на рус­ките вой­ници побе­ди­тели. „Аз напи­сах „Нашата Лиза” в чест на Лиза Чайкина, в чест на Героя на Съвет­ския съюз”, спо­де­лил Беляев в едно от послед­ните си интервюта.

Той лично позна­вал Чайкина, тъй като е родом от Твер­ска област, където тя била сек­ре­тар на район­ния коми­тет на ком­со­мола и осно­ва­тел на пар­ти­зан­ски отряд. Раз­стре­ляна е от нем­ски военни през ноем­ври 1941г.

Efekt 2

Нико­лай Беляев зами­нал на фронта като доб­ро­во­лец. Защи­тавал Мурманск, участвал в осво­бож­де­ни­ето на Рига и Варшава, през 1945година стиг­нал до Бер­лин. Бил е раня­ван два пъти. Въпреки под­ви­зите си обаче, Беляев не се смя­тал за герой, винаги каз­вал, че се е борил редом до при­я­те­лите си и в името на народа.

След побе­дата във Вели­ката оте­че­ствена война, Беляев продължил да служи в Тихо­оке­ан­ския флот, после 40 години рабо­тил във фаб­рика „Чер­вено знаме”. Сво­бод­ното си време посвеща­вал на историко-​патриотични занима­ния с младежта.

Нико­лай Михай­ло­вич до послед­ните си дни водеше акти­вен начин на живот. Той не оста­вяше сво­ята историко-​патриотична работа”, раз­каза Вален­тина Шли­нина, която през послед­ните години много общу­вала с ветерана Беляев.

На 19 декем­ври тя ще пред­стави книгата си „Нека воен­ната памет бъде строга. Към истори­ята на Знамето на побе­дата”, в която Нико­лай Беляев е главен герой.
Източник: www.rusiadnes.bg/

Ние от Blife.eu ще добавим, че той е един от големите герой на войната на Русия ! Нека почива в мир и нека се знае, че героите не умират, а те продължават да живеят в историите, който се разказват за тях ! А за Николай Беляев истириите са много !

Екипът на Blife.eu Ви благодари за доверието с молба към Вас споделяйте публикациите ни истината има право да бъде чута.Благодарим Ви!

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.